fallback

Британските търговци затваряли по 14 магазина на ден през 2011

Половината магазини на някои търговски улици на Острова може да останат празни през следващите години

13:46 | 17.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

Търговска улица във Великобритания. Снимка: Ewan-M. Лиценз: Creative Commons

Търговците във Великобритания са затваряли средно по 14 магазина на ден в стрната през 2011 г. Това сочат данни на Local Data Company (LDC), предоставени за целите на проучване на PwC .

Според информацията, базирана на множество търговци в 500 британски града, най-тежко засегнатите сектори са били книжарници, магазини за електроника, мебели, облекло, магазини за алкохол и цигари, барове и кръчми, както и туристически бюра.

Книжарници и електрониката са пострадали в най-голяма степен, тъй като техните продукти се продават все по-често по интернет пише Ройтерс.

За сметка на това други типове търговски обекти като магазини за евтино пазаруване, магазини за обувки, пекарни, супермаркети и други са избегнали негативния тренд, а някои дори са отчели ръст.

„Общото при търговците, изпаднали в затруднено положение, с които работим, е това, че те имат прекалено много локации“, коментира Майк Джървис, партньор в PwC.

По думите му по време на бума те са сключили договори за наем за сравнително дълъг период, които вече не са изгодни.

Според Матю Хопкинс, директор на LDC, спадът в броя на обектите се очаква да продължи и през 2012 г., което ще доведе до още по-голям дял на незаетите търговски площи.

BBC наскоро цитира проучване, според което средно над 14% от обектите на търговските на Острова стоят празни. На места делът достига до 30%. Мнозина очакват този процент да се повиши още през идните години. Според някои мрачни прогнози над половината от магазините на най-тежко засегнатите търговски улици може да останат празни.

Около 50% от договорите за наем в сила в момента, изтичат през следващите 2-3 години. Голяма част от тях едва ли ще бъдат подновени, коментира Хопкинс.

Въпреки тези негативни очаквания най-големите търговски улици във Великобритания продължават да се радват на голям интерес. Наскоро стана ясно, че испанска търговска верига е постигнала споразумение за наем на най-скъпата търговска улица в централен Лондон – „Ню Бонд Стрийт“, който ще постави нов рекорд за най-висок наем, сключван някога в британската столица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
fallback