IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата забави ръста при офис наемите

Наемателите остават изключително предпазливи заради несигурната икономическа обстановка

11:36 | 28.02.12 г.
Кризата забави ръста при офис наемите

Нивата на глобалните индекси за офис наемите и капиталовите стойности на CBRE запазват стабилни нива през четвъртото тримесечие на 2011 г., предаде онлайн изданието World Property Channel.

Двата показателя бележат минимален ръст спрямо предходното тримесечие съответно от 0,48% и 0,44%. В сравнение с края на 2010 г. обаче е налице повишение съответно с 5% и 8,2%.

"След доброто начало на 2011 г. темпото на растеж на офис наемите и капиталовите стойности в глобален мащаб се забави през четвъртото тримесечие поради макроикономическите проблеми", посочва главният икономист на CBRE Реймънд Торто. "Смятаме, че възстановяването при бизнес имотите се забавя поради оскъдния обем на новото строителство, с изключение на няколко водещи пазари".

Инвеститорите остават предпазливи на фона на несигурната глобална икономическа обстановка, което се отразява върху възстановяването в сектора на бизнес имотите в глобален мащаб. Въпреки че и двата индекса продължават да вървят бавно нагоре, тримесечният ръст е значително под нивата от първата половина на 2011 г.

Например откакто глобалният индекс за офис наемите на CBRE започна да нараства през второто тримесечие на 2010 г., средното тримесечно повишение до третото тримесечие на 2011 г. е 1,2%. При индекса за капиталовите стойности пък средният ръст до третото тримесечие на миналата година от четвъртото тримесечие на 2009 г., когато той удари дъното, е 2,2%. И двата индекса са с 10% под пиковите си равнища отпреди рецесията.

В регионален аспект, в САЩ се наблюдава ръст на индекса на офис наемите с 0,95% благодарение на лекото повишение на заетостта при частния сектор и умереното възстановяване на търсенето. За да може индексът да се върне на нивата отпреди рецесията обаче е необходимо заетостта във всички сектори на икономиката да се подобри значително.

В Азиатско-тихоокеанския регион индексът на офис наемите нараства средно с 2,8% през последните шест тримесечия, но през последното тримесечие на миналата година повишението му е със само 0,27%. Въпреки сравнително силното възстановяване при наемите регионът в момента е много под нивата отпреди кризата.

В Европа, Близкия изток и Африка индексът на наемите бележи ръст от 0,19% през последното тримесечие на 2011 г. Несигурността около дълговата криза в Европа прави наемателите предпазливи. Въпреки това спадът при наемите в региона е най-малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още