IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се ръст в цената на земеделската земя след 2014 г.

Със законодателството през следващия програмен период Европейската комисия обмисля въвеждане на многопластови плащания за фермерите

16:03 | 09.03.12 г.
Очаква се ръст в цената на земеделската земя след 2014 г.

Една от най-значителните реформи от 1992 година насам в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз се подготвя в момента, като промените пряко ще засегнат ангажираните в агросектора.

Това обяви на семинар в Пловдив Слави Кралев, експерт от дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" в Министерството на земеделието и храните, по повод предстоящите промени в европейското законодателство, свързани с директните плащания за фермерите през следващия програмен период от 2014 до 2020 г.

За първи път от 2014 година нататък земеделските производители ще получават права на плащанията, които ще са своеобразни ценни книги и ще са предмет на покупко-продажба. Така ако един фермер има 10 хектара, той ще може да купува 10 права на плащания от друг, желаещ да продава.

Целта е при отказ от селскостопанско производство размерът на обработваемата земя да не намалява и да не бъдат прекратявани арендните договори между собственици и ползватели на площите, поясни експертът.

Според прогнозата на експертите с въвеждането на новия регламент чувствително ще се повиши и цената на земеделската земя, тъй като стопаните ще имат стимул да я обработват и няма да се стигне до нарастване на пустеещите терени.

Кралев поясни още, че през новия програмен период е важно въвеждането на многопластовата система на плащания. Базовото плащане на субсидиите отново ще бъде на хектар обработваема площ, като към него ще се добавят и 30 на сто "зелени плащания". Те ще бъдат задължителни за фермерите и ще са свързани с опазването на почвите и водите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още