IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple предизвиква бум на наемите на офиси в Силициевата долина

Усвояването на офиси в региона е нараснало с 251 000 кв. м миналата година

13:03 | 10.03.12 г.
<p>
	Входът към сегашния комплекс на Apple в Купертино. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Входът към сегашния комплекс на Apple в Купертино. Снимка: Ройтерс

Технологичният концерн Apple е основният "виновник" за най-големия ръст при наемите на офис площи в Силициевата долина от технологичния бум насам, пише Bloomberg.

Усвояването на офиси в региона е нараснало с 251 000 кв. м миналата година, което е най-сериозното повишение от 2000 г. насам.

Според брокерите от Cassidy Turley Inc. наемите могат да скочат с 11% до средно 387 долара/кв. м през тази година на фона на засилващото се търсене от страна на наемателите.

Инвестициите в бизнес имоти в Долината са се увеличили шест пъти от най-ниското си равнище през 2009 г., като привличат купувачи от територии извън Калифорния и САЩ, сочат данни на Real capital Analytics Inc.

Apple, която измести Exxon Mobil Corp. от първото място в списъка на американските компании с най-висока пазарна капитализация, се премести от дългогодишната си база в Купертино през 2011 г., разполагайки се на е над 92 900 кв. м в Сънивейл. 

Това помогна на нивата на неусвоените офиси в града да намалеят почти наполовина.

Производителят на таблетите iPad, на iPhone и на компютрите Mac може би ще наеме още 65 хил. кв. м през тази година, твърди вицепрезидентът на Cassidy Turley Грегъри Дейвис.

Експанзията на Apple привлича и други инвеститори, сред които е и базираната в Ню Йорк компания Tishman Speyer Properties LP, която купи няколко офис сгради в Сънивейл, както и Alecta Pensionsforsakring - шведска компания за управление на пенсионни фондове, която закупи имоти в Купертино.

В Санта Клара на изток от Сънивейл също кипи спекулативно строителство.

"Невероятно е и напомня за една предишна епоха", твърди Дейвис, като напомня за интернет вълната от края на 1990-те години, когато фирми като Cisco Systems Inc., EBay Inc. и Sun Macrosystems Inc., която в момента е част от Oracle Corp., наемаха десетки хиляди квадратни метра офис площи.

През третото тримесечие на миналата година делът на неусвоените офиси в Сънивейл е намалял до 16,3%, а наемите са скочили с 18% до 490 долара/кв. м на годишна база. В Санта Клара наемите са поскъпнали с 11% до 258 долара/кв. м, а нивата на неусвоените офиси са намалели до 21,5% спрямо 22,3% година по-рано.

Apple, която през последното тримесечие на миналата година продаде над 35 млн. iPhone-а и 55 млн. iPad-а от пускането на таблета на пазара, се нуждае от пространство, където да настани нарастващата си работна сила, преди да завърши новата си централа в Купертино.

Тя ще е с площ от 260 000 кв. м и ще е една от най-големите корпоративни сгради в света.

Сградата, която покойният Стив Джобс оприличи на "летяща чиния", ще може да побере 12 000 служители и ще е разположена върху парцел от близо 530 000 кв. м, където преди се намираха офисите на Hewlett-Packard Co. и Compaq Computer Corp. В момента тече процес на одобрение на проекта.

За последните две години Apple е най-големият купувач на имоти в Силициевата долина, след като през ноември 2010 г. компанията придоби офисите на Hewlett-Packard за 415 млн. долара.

На второ място е Google Inc. с четири сделки на стойнсот 184 млн. долара, следвана от Tishman със 156 млн. долара и Rockwood Capital Partners LLC със 122 млн. долара.

Общата стойност на продажбите през всяка от изминалите две години възлиза на 1,3 млрд. долара в сравнение с едва 200 млн. долара през 2009 г., когато бяха отчетени най-ниските нива от десет години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още