IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малайзия затяга регулациите за чуждите купувачи на имоти

Планира се да бъде удвоен до 200 хил. паунда минималният праг за сделка

13:46 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Малайзия затяга регулациите за чуждите купувачи на имоти

Малайзия иска да удвои минималната цена, на която чужденците имат право да купуват имоти в страната, в опит да ограничи ръста на цените, предаде британският вестник Telegraph.

В момента чужденците могат да купуват жилища в Малайзия на стойност не по-малко от около 100 хил. паунда.

Правителството обаче иска да увеличи този праг до 200 хил. паунда заради натиска от страна на младите малайзийци от средната класа, които са изтласквани от пазара заради наплива от чуждестранни купувачи.

Неотдавна министерството на туризма стартира програма наречена "Малайзия, моят втори дом", целяща да стимулира заселването на чужденци в страната. Вдигането на минималната цена на жилищата за тях в страната обаче е в противоречие с новата инициатива.

Имотите с прилежаща земя продължават да са популярни в Малайзия. Този тип жилища отчитат най-сериозен ръст на цените за миналата година, като в Куала Лумпур беше измерено повишение от 8-13%.

В същото време банките имат сравнително леки критерии за кредитиране и това кара много хора да спекулират на пазара, което на свой ред води до бързо поскъпване на имотите.

Строителите също откликват на тези скокове, като изграждат все повече жилища на по-високи цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още