IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни реформи спъват пазара на имоти в Испания

Новите правила следват общата за Европа тенденция за възпрепятстване на схемите за финансови злоупотреби

11:22 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Данъчни реформи спъват пазара на имоти в Испания

Въвеждането на ново законодателство в Испания, с което да се ограничи отчисляването на лихви за данъчни цели, би могло още повече да намали притока от международен капитал към местния сектор на бизнес имотите в момент, когато преживяващият криза местен пазар е важен фактор за икономиката на страната, обяви Европейската асоциация за публични имоти (EPRA).

"Преди три години Испания пропусна възможността да въведе режим за публичните компании за инвестиции в имоти, подобно на други големи европейски икономики, като Франция и Великобритания. Публичните фондове са ефективни при привличането на дългосрочен капитал към сектора на бизнес и жилищните имоти и осигуряват стабилен и надежден източник на приходи за държавата от удържането на данъци върху дивидентите", посочва финансовият директор на EPRA Гарет Люис, цитиран от онлайн изданието Europe Real Estate.

"Опасяваме се, че с този данъчен ход Испания се отдалечава още повече от един ефективен и привлекателен пазар на имоти за инвеститорите в момент, когато икономиката най-много се нуждае от него", допълва той.

Испанското правителство въведе новото законодателство в опит да постигне завишените цели за намаляване на бюджетния дефицит.

Законът е и в отговор на общата тенденция на намаляване на облагаемите бази на испанските компании чрез дългови транзакции със свързани дружества. В този смисъл новите правила следват една обща тенденция в Европа за възпрепятстване на схемите за финансови злоупотреби, пише още Europe Real Estate. 

Испания въведе нов режим за инвестиции в имоти (SOCIMI) през 2009 г. Тогава EPRA разкритикува структурата и заяви, че законодателството е твърде далеч от стандартния европейски модел за тръстове за инвестиции в имоти.

Режимът на SOCIMI въведе 18% данък върху нетните приходи, който се плаща от самата имотна компания, а не от външните инвеститори чрез дивиденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още