IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст при възбраните в САЩ за първи път от 27 месеца

Банките отново започват обработката на лоши кредити след проблемите със съда

15:30 | 14.06.12 г.
Ръст при възбраните в САЩ за първи път от 27 месеца

Броят на стартиралите възбрани над лоши имоти в САЩ през май е нараснал на месечна база за първи път от над две години, сочат данни на компанията RealtyTrac, цитирани от Reuters.

Експерти са на мнение, че повишението се дължи на факта, че банките са възобновили обработката на лоши имоти след постигнатото по-рано тази година извънсъдебно споразумение с държавата по аферата с т. нар. машинална обработка на документи.

Сделката за 25 млрд долара, която бе одобрена официално през април, ще даде силен тласък на процеса, който по-рано бе стопиран заради несигурността около задълженията на банките, прогнозират анализатори.

Като цяло през май в даден етап на възбрана са били 205 990 имота, което е с 9,1% повече в сравнение с април. Спрямо май миналата година обаче е налице понижение с 4,2%.

Броят на стартиралите възбрани е нараснал с 12% в сравнение с април и с 16% на годишна база след 27 поредни месеца на годишни понижения.

През май процедури по възбрана са започнати за 109 052 жилища, което е първото месечно повишение от март.

Броят на принудително отнетите от банките имоти се е увеличил със 7% до 54 844 жилища, след като през април той достигна най-ниската си стойност от 49 месеца насам.

През първото тримесечие на 2012 г. броят на късите продажби в САЩ е нараснал с 25%, достигайки най-високото си ниво за изминалите три години.

Индексът на S&P/Case-Shiller, който следи цените на жилищата в 20 от водещите градове в САЩ, също отбеляза месечни повишения през февруари и март.

Средната офертна цена на жилищата през май се е покачила с 3,2% на годишна основа до 194 900 долара, а броят на жилищата за продан е намалял с 20% до 1,88 млн., сочат данни на уебсайта на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти в САЩ Realtor.com.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още