IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският щат Небраска води по фалити на населени места

Калифорния е номер едно в САЩ по фалити на окръжни градове

12:56 | 17.07.12 г.
Американският щат Небраска води по фалити на населени места

Американският щат Небраска е на първо място в САЩ по брой на фалитите на населени места, предаде Bloomberg.

В периода от 1981 г. досега една пета от общо 220-те случая на поискана защита от кредитори от страна на администрациите на населени места в Щатите се намират в Небраска.

Щатът Калифорния, където за последните седмици фалит обявиха Стоктън, Мамот Лейк и Сан Бернардино, е на второ място, следван от щатите Тексас и Алабама.

Статистиката сочи обаче, че в Небраска защита от кредитори поне засега търсят само специалните данъчни райони, обособени като градски формации, повечето от които са частна собственост на строителни фирми.

Предприемачите са се възползвали от приходите от данъците върху имотите, като част от тях са инвестирали в подобряването на инфраструктурата, но след забавянето на продажбите на жилища положението им сериозно се е влошило.

Очаква се през следващите две години фалит да обявят още поне десетина подобни административни формации.

Калифорния е американският щат с най-висок дял на окръжните фалити, следвана от Алабама и Тексас. От 1981 г. досега 39 окръжни центрове са подали молби за защита от кредитори, като по-мащабни са случаите на Ориндж Каунти от 1994 г., Дезърт Хот Спрингс от 2001 г., както и Стоктън и Мамът Лейк.

В Америка действа облекчен режим за подаване на молба за защита от кредитори от специалните данъчни райони. До обявяването на фалит на окръжните администрации обикновено се стига, след като първо са проведени разговори с кредиторите.

Високият брой на градските фалити в Калифорния е обясним заради спецификата на законодателството. Местните власти в отделните окръзи и населени места нямат право да пристъпят към увеличение на данъците или да наложат нови налози, за да увеличат приходите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още