IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ са поскъпнали с 2,3% през юни

След трети пореден месечен ръст на индекса S&P/Case-Shiller, пазарът може би най-накрая е поел нагоре

17:09 | 28.08.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският имотен пазар започва да върви нагоре. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският имотен пазар започва да върви нагоре. Снимка: Ройтерс

Цените на жилищата в САЩ са се повишили с 2,3% през юни спрямо май според индекса Standard & Poor's/Case-Shiller, съобщава CNBC. 

Индексът расте в трети пореден месец, като за втори месец цените нарастват във всичките 20 града, които той следи,като най-големи месечни поскъпвания на жилищата са отчтетени Детройт, Минеаполис, Чикаго и Атланта.

Повишенията отчасти отразяват влиянието на сезонните покупки, като данните не са сезонно изгладени. Като цяло през второто тримесечие цените на домовете са се увеличили със 7% спрямо предходното.

„Изглежда сме свидетели точно на това, което ни е необходимо за устойчиво възстановяване – месечни повишения, съчетани с подобрени годишни изменения“, коментира Дейвид Блицър, председател на комитета за индекса към Standard & Poor's. „Пазарът може би най-накрая пое нагоре.“

Цените обаче все още остават ниски в сравнение с върховите си стойности от 2006 г. - приблизително с 31%.

Индексът  Case-Shiller е уникален по това, че измерва цените на тримесечна последователна база, така че стойностите от юни включват транзакциите от април и май.

Други измервания на имотните цени показват дори по-големи промени. CoreLogic съобщи за повишение от 2,5% на годишна база, а пресмятането на цените на ипотеките, купени или гарантирани от Fannie Mae или Freddie Mac, посочи покачване с 3,6%.

Активността на имотния пазар се покачва по-бързо дори и от цените. Средно за последните три месеца продажбите на жилища са отбелязали скок с 21% в сравнение със същия период на миналата година.

Почти рекордно ниските проценти на ипотеките и бавно подобряващият се пазар на труда помогнаха за по-ведрата обстановка на имотния пазар. Също така високите цени са подпомогнати и от по-малко потиснатата пазарна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bubblehead
преди 11 години
във Висконсин цените пропуснаха бума и спукването на балона , пропуснаха и дъното и няма и да видят и следващия балон, които вече се надува със страшна сила .... абе във Висконсин е като във родопските села ( за да не кажа като в България, където хората заспаха на тая песен за падащите цени ( не че те падат още ама нали такава е все още масовата психоза) и ще се събудят за купуване чак като се надуят патетични балони отново по света след 5-10 години ) Обаче където не спят ела да видиш какво е в Калифорния , дъното е толкова миналогодишна новина че на тия дето чакат поевтиняване вече им става едно тъпо тъпо... въпреки че според някои балона така и не се спихна до дъно... абе рентиреска трагедия в едно действие без обрати и развръзка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
crazy_moni
преди 11 години
Да, този фактор наистина е интересен, че цените на жилищата се покачват. Но дали не важи само за определени градове и щати? Защото примерно в Уисконсин цените си седят на едно и също ниво... А конкретно за Детройт е нормално да се повишат, защото Демократите и Дженерал Моторс сключиха договор да възобновят индустрията на коли, която беше западнала там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още