IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercator се бори да излезе на печалба

Търговската верига за хранителни продукти обмисля евентуална продажба на поделението си в България, макар че все още няма окончателно решение

15:12 | 05.09.12 г.
Mercator се бори да излезе на печалба

Най-голямата хранителна търговска верига в Словения – Mercator, се надява да компенсира загубите си от първото полугодие и да се върне на печалба в края на годината, като продаде някои свои имоти и намали разходите си, съобщи пред Reuters новият изпълнителен директор на дружеството Тони Балажич.

По думите му Mercator, която вероятно ще бъде предложена за продажба по-късно тази година, иска да подобри резултатите си и да намали разходите си с 60-80% годишно през следващите три години, като усъвършенства логистиката си и потърси нови доставчици.

Mercator приключи първото полугодие със загуба от 16,5 млн. евро - първият отрицателен резултат за полугодие от 1997 г. насам. Сред причините бяха слабият сръбски динар, намаляващото търсене в региона, затегнатото кредитиране и нарастващите цени на енергията.

Очаква се местните производители на храни и банките, които съвместно държат около 65% от Mercator, да подновят опитите са да продадат компанията по-късно тази година.

Евентуалният купувач ще трябва да направи оферта за цялата фирма.

Миналата година хърватският производител на храни Agrokor предложи 221 евро за акция на Mercator, оценявайки веригата на 832 млн. евро. Продажбата се провали, когато предишното ръководство на веригата отказа да позволи на Agrokor да извърши дю дилижънс, като заяви, че те са най-големият им конкурент в региона.

Според Балажич Mercator може да изкара до 300 млн. евро или ¼ от общия си дълг от продажба на имоти. Той допълни също, че фирмата обмисля продажба на поделенията си в Албания и България, където има много малък пазарен дял, но все още няма окончателно решение по този въпрос.

Mercator развива дейности и в Хърватия, Сърбия, Босна и Черна гора, където планира да разшири позициите си през идните години чрез органичен растеж и придобивания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още