IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството пак забави ход през август

Ръстът на строителната продукция през август е изгубил инерция, сочат данни на НСИ

12:02 | 08.10.12 г.
Строителството пак забави ход през август

Въпреки по-активния летен сезон, през август българското строителство отново забави темповете след по-силния месец юли.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че отчетеният през месеца годишен ръст на строителната продукция се е забавил до 1,2%, а на месечна база е реализиран и спад от 0,3 на сто.

За сравнение годишното повишение на строителната продукция през юли е коригирано от 3,1% на 3,6%, а месечното – от 1,5% на 2%.

Строителната продукция през август остава 37% под пиковите равнища, отчетени през 2008 г., показват изчисления на Investor.bg на базата на данни на националната статистика.

Сградното строителство продължава да дърпа надолу целия строителен сектор, сочат още данните. През август годишният спад на строителната продукция при сградното строителство е 3%, докато през юли беше 1,6%.

За месеца също е отчетено намаление – от 0,7%, след като през юли беше регистриран ръст от 1,6 на сто.

Леко се забавя ръстът на продукцията при гражданското и инженерното строителство, въпреки че положителните тенденции се запазват. През август на годишна база е отчетено повишение от 7%, след като през юли беше регистриран ръст от 10,7%.

За месеца повишението на строителната продукция при гражданското и инженерното строителство е 0,2 на сто, след като през юли беше 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още