IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се сдоби с нова най-висока сграда

Mercury City в Москва взе титлата на The Shard в Лондон само 4 месеца след официалното му откриване

15:49 | 02.11.12 г. 6
<p>
	Mercury City. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Mercury City. Снимка: Ройтерс

Кулата Mercury City, която руският милиардер Игор Кесаев построи в новия финансов квартал на Москва, измести The Shard в Лондон от първото място в списъка на най-високите небостъргачи в Европа, пише Bloomberg.

Сградата е с височина от 339 метра, което е с 29 метра над The Shard, обяви компанията на Кесаев Mercury Development.

Небостъргач е проектиран от американския архитект Франк Уилямс, който почина през 2010 г., съвместно с руския му колега Михаил Посохин.

Сградата, която е на 70 етажа и се състои от офиси и жилища, трябва да бъде завършена през първото тримесечие на следващата година. Инвестицията се оценява на 1 млрд. долара.

Кесаев, който натрупа състоянието си от продажби на едро на тютюн и хранителни продукти, е сред малцината магнати, заели се със строителството на небостъргачи в нововъзникващия финансов квартал на Москва.

Милиардерът Чалва Чигирински например се отказа от плановете си да изгради 612-метров небостъргач, проектиран от Норман Фостър, заради кризата. Сергей Полонски, който построи Federation Tower във финансовия квартал на руската столица, пък загуби проектите си заради дългове към банките.

Експерти от консултантската компания Knight Frank очакват да има добро търсене на офиси, при условие, че Mercury City е разположена на такава локация.

Очакванията са наемите на офисите да са 800-900 долара на кв. м. за 1 година.

Силно е и търсенето на жилища в новата сграда, но то има по-скоро спекулативен характер, посочват консултантите. Началната цена за квадратен метър жилищна площ в кулата е 11 хил. долара.

Олга Тараканова, която оглавява отдела за жилищни продажби на Knight Frank в Москва, прогнозира, че продажбата на апартаментите в Mercury City вероятно ще отнеме 3-4 години. Причината е голямото предлагане на луксозни жилища на пазара в момента, тъй като доста богаташи, които си купиха апартаменти в руската столица преди години, в момента ги продават.

Строителните компании, които изграждат нови небостъргачи в Москва, също засилено предлагат жилищни площи „на зелено“. Компанията на Владислав Доронин Capital Group например предлага апартаменти при цена от 6 500 долара за кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
aikmana
преди 11 години
Мдам..прилича на новия партиен дом на КПСС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
d333
преди 11 години
Сигурен съм, че Лендлорда си го е сложил на десктопа и тайно си замечтае: "Ееееххх... ако го давах това под наем...." :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivel
преди 11 години
Това блокче струва само 1 милиард долара, джобни пари за много от руските олигарси. Това е по силите и на средна ръка олигарси в Русия, например натрупали състояние от препродажба на маркучи за тоалетни казанчета или нещо такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Готино блокче - кефи ме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Мислех, че е в Скопие, а то в Москва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
saruman
преди 11 години
И откога Москва е в Европа? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още