IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на имотите в Испания ще остане мрачен през следващите 3 години

Очаква се допълнителен спад на цените на жилищата, стопяват се възможностите за финансиране на нови проекти

14:15 | 07.11.12 г. 3
Секторът на имотите в Испания ще остане мрачен през следващите 3 години

Една от най-големите банки в Испания - BBVA, не очаква секторът на имотите в страната да се подобри в рамките на идните три години, пише онлайн изданието Property Investor Europe. Освен това ще е необходимо малко повече време, за да успее бъдещата "лоша банка" да намали активите на пазара, за да подпомогне възстановяването му.

Главният изпълнителен директор на BBVA Анхел Кано коментира пред ежедневника El Mundo, че пазарът на имоти може да се съвземе по-бързо, ако отрицателната тенденция в икономиката се преобърне, но това за момента е малко вероятно.

Мадрид иска банките да отпишат "лошите" кредити за имоти, за да се стимулира кредитирането и да се съживи икономиката.

Според Кано "лошата“ банка ще трябва да бъде много добре организирана и да разполага с достатъчно ресурси, за да се справи с огромния обем активи, които ще се наложи да управлява.

Той очаква също така в един момент спадът на цените на жилищата да засили продажбите, което значително ще намали запасите на пазара. От 2008 г. насам цените на жилищата в Испания са паднали с около 32%, но за да достигнат нивата отпреди кризата, ще е нужно те да се понижат с още 10%, посочва Кано.

Според Хесус Валера, партньор и директор на отдела за испански имоти в кантората Salans, инвеститори като застрахователните дружества и фирмите за частен капитал са все по-готови да осигуряват финансиране на по-големите и стабилни пазари в Западна Европа, но Испания продължава да е изключение от тази тенденция.

В интервю за онлайн изданието Property EU експертът посочва, че в Испания просто няма място за нови кредитори. Испанският пазар в момента е в застой, тъй като международните и местните банки осъзнават, че отпуснатите от тях кредити няма да бъдат изплатени напълно.

Опортюнистичните частни инвеститори на свой ред очакват висока доходност поради големите капиталови разходи. С това могат да се обяснят ниските ценови оферти, които правят.

Играта на изчакване обаче скоро ще свърши, твърди Валера, като отбелязва опитите на международни и испански банки да се оттеглят от финансирането за сектора на недвижимите имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
3 години??? Тези хора не са ли чели история? Историята учи, че: Първо - не можеш да надуеш отново спукан балон и Второ - когато балонът се спука цените трябва да паднат с 70% до 90% от пика, за да тръгнат отново на горе. Всички усилия за ново раздуване на балона са загуба на време и пари. Това важи и за имотния балон у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
това трябваше да е под темата за Меркел. Нещо се омотах:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Сега трябва да намерим правилния начин за дългосрочно стабилизиране на икономическия и паричния съюзи, като отстраним фундаменталните им грешки", ---------------Това ще рече незабавно разпадане на ЕЗ, защото точно това е фундаменталната грешка направена преди 10 години.и Второ кой ще е този, който ще наглежда наднационално националните бюджети заради дефицитите? Напъвам се за държава, която да няма прекомерен дефицит В МОМЕНТА и не се сещам за такава. Мен ми се струва, че мирния план на Германия за превземане на европа нещо буксува, и май скоро ще настъпят с по-твърди мерки от типа: "Давате си фискалния суверинитет or else.... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още