IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет иска по-висок данък върху големите и луксозни имоти

Искането на легендарния инвеститор е подкрепено от Бил Гейтс и Джордж Сорос

10:06 | 12.12.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Бъфет иска по-висок данък върху големите и луксозни имоти

Уорън Бъфет продължава призивите за въвеждането на по-големи данъци за богатите американци. Милиардерът настоява за въвеждането на по-високи данъци върху големите и луксозни имоти, съобщава CNBC.

Бъфет е подписал и специална декларация, в която е оформил предложението си. Към нея са се присъединили близкият приятел на Бъфет Бил Гейтс, бившият американски президент Джими Картър, инвеститорът Джордж Сорос и бившият американски финансов министър Робърт Рубин.

В декларацията се посочва, че е „морално и икономически правилно да има по-висок данък върху големите имоти, защото така се насърчава демокрацията, като се забавя концентрирането на богатство и власт“.

В изявлението се отбелязва, че правителството във Вашингтон се нуждае от пари, за да финансира жизнено важни обществени услуги и да намали натрупания бюджетен дефицит.

Съгласно сега действащото данъчно законодателство по-високи данъци плащат собствениците на луксозни имоти на стойност над 10 млн. долара. Бъфет предлага минималният праг да се се занижи до 4 млн. долара и да се въведе по-висока ставка за горницата над тази сума.

Според подписалите декларацията, само 1% от имотите биха попаднали в обхвата на евентуално по-тежко данъчно облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Newt
преди 11 години
Става въпрос за данък върху наследството (estate tax).А за Бъфет - комунист.. звучи като Георги Гергов - капиталист :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Да го чуе само г-н Данов и веднага ще го изхвърли от "организацията" която оглавява! :D:D Комуниста Бъфет и подкрепящите Гейтс, Сорос и други искат да накажат предприемчивите, като им увеличат задълженията към държавата и обществото. Кощунство! А знаят ли бедните, какви рискове са поемали за да натрупат богатствата си успелите хамериканци !? Как може така тия мушмуроци да предлагат такива неща!? :D:D... От БСК веднага да излязат с коментар! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още