fallback

Турция ще строи най-голямото летище в света

Планира се през аеропорта да минават по 150 млн. пътници годишно

15:39 | 28.01.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Турция обяви процедура за изграждането на най-голямото летище в света. Прогнозната стойност на обекта е 9 млрд. долара (7 млрд. евро), предаде AFP.

„Считано от днес заинтересованите фирми могат да започнат да правят изчисления и да решат дали да подадат оферти до 3 май, когато офертата се затваря“, коментира пред агенцията представител на авиорегулатора в страната, пожелал анонимност.

Предвижда се край Истанбул да бъде изградено летище с 6 писти и с капацитет 150 млн. пътници годишно, коментира министърът на транспорта на Турция Бинали Йълдъръм.

С подобен капацитет аеропорта ще изпревари Hartsfield-Jackson в американския град Атланта, което в момента е най-натовареното в света.

За сравнение, през международното летище Ататюрк край Истанбул годишно минават над 45 млн. пътници, а през Сабиха Гьокчен – около 15 млн.

Плановете са част от новото турско летище да заработи през 2016 г. Интерес към проекта са проявили някои местни и чужди компании, сред които турската TAV, която си партнира с френския оператор Aeroports de Paris, както и холандският оператор Schiphol Group.

Проектът е част от плановете за превръщането на Истанбул в световен център, инициирани от консервативното правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 11.09.22 г.
fallback