IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия примамва чужди инвеститори в имоти

Правителството облекчи изискванията за придобиване на статут на постоянно пребиваващ в страната

12:25 | 14.02.13 г.
Португалия примамва чужди инвеститори в имоти

Португалия облекчи изискванията за получаване на статут на постоянно пребиваващ в страната при покупка на недвижим имот, съобщава онлайн изданието TheMoveChannel.com.

Регламентът предвиждаше чуждите инвеститори в страната да могат да получат “златни визи”, когато извършат капиталов трансфер от 1 млн. евро и създадат поне 30 работни места или когато закупят имот на стойност минимум 500 хил. евро.

С промените обаче се дава възможност и на съсобственици на имоти получат статут на постоянно пребиваващи в Португалия, ако всеки един от тях е вложил по 500 хил. евро.

При подаването на заявление за постоянно пребиваване пък се предвижда да се приемат и предварителни договори за покупко-продажба, но при условие, че е направен депозит в размер на 500 хил. евро.

В регламента освен това изрично се записва, че придобитите имоти може да се отдават под наем свободно и да се ползват за търговски цели, а не само от собствениците.

Що се отнася до капиталовите трансфери, изискването за създаване на нови работни места също се облекчава и чуждите инвеститори могат да получават статут на постоянно пребиваващи при откриване на 10, а не 30 работни места.

Намален е и периодът на задължителното пребиваване в страната в рамките на една година – до 7 дни през първата година и до 14 през всеки следващ период от 2 години. Преди беше задължително през първата година чужденците да са по 30 дни в страната и по 60 след това, за да получат статут на постоянно пребиваващи.

Чуждите купувачи на имоти реализират около 60% от сделките на пазара в Португалия, като повечето от тях са британци, според данни на базираната в Лондон консултантска компания Abacus Savills.

С промяната на регламентите обаче правителството в Лисабон се надява да привлече руснаци, китайци и индийци, които се стремят да достигнат до държави от Шенген.

Дори преди промените брокери на имоти съобщаваха за нараснал интерес на чужди купувачи, което възроди оптимизма за пазара на имоти през тази година. Наблюдава се и промяна в профила на средния купувач – той вече не е управляван от емоции и не търси мечтания си втори дом, а е опитен инвеститор, който прави дългосрочно вложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още