IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отхвърлиха предложението за мораториум върху строителството по брега

В законодателството е дадена дефиниция на "плажна ивица" и плажовете са защитени от строителство, заяви Любен Татарски

12:26 | 06.03.13 г.
Депутатите отхвърлиха предложението за мораториум върху строителството по брега

Депутатите отхвърлиха предложението на "Коалиция за България" да бъде наложен мораториум върху строителството на плажовете Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро - Света Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла” и резерват „Ропотамо”), предаде агенция "Фокус".

Гласуваха 103-ма народни представители, от които 36 – „за”, 27 – „против”, а 40 се въздържаха.

Левицата предложи да се наложи мораториум върху строителството по Черноморието в края на януари, в разгара на скандала със строителството върху дюни край Несебър.

По-голямата част от териториите, върху които от БСП предложиха да се забрани строителството, попадат в предложения от граждани и екоорганизации национален парк „Българско Черноморие“.

Вчера кметовете на 4 общини се обявиха против идеята на левицата за забрана на строителството по плажовете и подчертаха, че новият Закон за устройство на Черноморското крайбрежие пази достатъчно ивицата.

Подобно мнение изрази депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по регионална политика Любен Татарски по време на днешния дебат в пленарна зала. Той посочи, че в законодателството е дадена дефиниция за това що е плажна ивица. „Обектите, които са посочени в предложението, са публична държавна собственост и са защитени“, допълни Татарски.

Той обаче призна, че е необходимо плажовете и защитените зони по-скоро да бъдат отразени в специализирани кадастрални карти, които вече трябва да са готови. „За всички плажове са изготвени такива карти, работата продължава за езерата и крайбрежните зони“, посочи Татарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още