fallback

Столичната община ще предложи да придобива рушащите се сгради-паметници

Обсъжда се възможността собствениците да сключват договор с общината за ремонт на сгради със средства от различни фондове

18:22 | 18.04.16 г. 4

Обсъждат се възможности за нормативни и законодателни промени, които да позволят на Столичната община да придобива собствеността вурху сгради, които са паметници на културата, чиито собстгвеници не изпълняват проекти за възстановяване. 

Собственикът на такава сграда ще може да сключва договор с общината, за да бъде ремонтирана със средства от различни фондове. После обаче обектът ще бъде предоставен за ползване за обществени цели.

Това ще предложи Столичната община за справяне по казуса с рушащите се паметници на културата, съобщи пред БНР зам.-кметът Тодор Чобанов.  

Председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева поясни, че ще запознае депутатите за нужните законодателни промени по отношение на казуса с рушащите сгради. 

Чобанов посочи още, че са внесени три сигнала за къщи, които са в лошо състояние. "Вече са факт от последните дни нови глоби, които ще ги оповестим при първа подходяща възможност. Става дума за налагане за налагане на максималната санкция от 100 хил. лева", каза още зам.-кметът. 

Според него обаче не става въпрос за хора, които са наследили тези имоти от своите прадеди, които нямат средства за ремонт, а за фирми и инвестиционни компании, които имат финансова възможност да извършат ремонтите. 

"Внесли сме три сигнала до момента: за къщата на Фингов, за къщата на Яворов и за Захарна фабрика", каза Чобанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 09.09.22 г.
fallback