IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за кадастъра

Обслужването на гражданите с кадастрална информация ще се съсредоточи в един административен орган

15:07 | 13.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за кадастъра

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, внесени от Министерския съвет. От гласувалите 117 народни представители 95 бяха "за", 8 - "против", а 14 се въздържаха, предаде БТА.

В доклада на Комисията по регионалната политика се посочва, че целта на промените е да се ускори процесът по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на страната.

Регламентира се облекчена процедура за създаването им за неурбанизираните територии. Предвижда се преобразуване на Картата на възстановената собственост в кадастрална карта от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), което ще осигури възможност в кратки срокове и с минимален финансов ресурс да се постигне покриване на голям процент от територията на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри.

Обслужването на гражданите с кадастрална информация за повече от 90 на сто от територията на страната ще се съсредоточи в един административен орган, което ще доведе до унифициране в предоставянето на услуги с кадастрална информация и заплащането им, посочва вносителят. 

Създава се и възможност общинските администрации да подпомагат службите по геодезия, картография и кадастър в извършването на административното обслужване.

Съсредоточаването на кадастралната информация в един административен орган ще даде възможност за по-бързо и облекчено реализиране на големи инвестиционни проекти, се посочва в доклада на комисията.

Предвижда се да се издават електронни скици и схеми, с което ще се намалят разходите на АГКК за издаването им на традиционен хартиен носител. В средносрочен план промените ще подпомогнат преминаването към имотна регистрация във всички съдебни райони, се посочва още в доклада.

В рамките на дебатите от БСП заявиха, че няма да подкрепят промените, защото процедурата няма да се облекчи.

Александър Ненков от ГЕРБ отбеляза, че промените са крачка напред към създаване на електронно правителство.

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт промените са необходими, но трябва да се помисли как ще се процедира при грешките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Като знам сега каква боза е тоя кадастър, какви измами и каква корупция се вихри, не ми се мисли. Горките хора, които ще трябва да се борят с него.Жестока работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още