fallback

Корнрайх: Банско e като Аспен, Слънчев бряг е хитът на Черноморието

Най-трудно се намира парцел за инвестиционен проект в София, смята директорът на Bulgaria Real Estate Group

18:07 | 09.11.05 г.

В България все още се залага на морските курорти, но според мен голямо развитие ще има пред Банско, каза Пол Корнрайх, президент и изпълнителен директор на Bulgaria Real Estate Group на провеждащия се в столичния хотел Шератон Строително-инвестиционен форум.

„Банско има много добри ски съоръжения, място за разходка и много заведения, прилича ми на Аспен, Колорадо, където бях през 1997 г. Потенциалът на планината край Банско все още не е разработен до краен предел, но посоката на развитие е много благоприятна. Към курорта има интерес от англичани и ирландци. Положително е, че Банско е курорт с два сезона, което е важно при отдаването на апартаментите под наем“, уточни Пол Корнрайх.

Пампорово има прекрасна природа и логично привлича купувачи на апартаменти и инвеститори, но там ски съоръженията са на ниско ниво, а интерес проявяват предимно богати българи, но не и чужденци. Боровец е мястото, където в момента няма смисъл да се инвестира, защото няма интерес от купувачи на апартаменти. От началото на годината има само 1-2 запитвания за Боровец, каза още Корнрайх. Според него причините са ниския интерес към курорта са ясни - „Там няма град, има само две улички, по които можеш да се разходиш, и курортът е добър само за ваканция, но не и за закупуване на семейно жилище. Въпреки че природата на Боровец с най-голям потенциал“.

Пол Корнрайх заяви, че предпочита парцелите по Южното Черноморие. По думите му обаче в момента безспорен хит е Слънчев бряг, който се радва на голям интерес от граждани на Великобритания, купуващи семейни вили.

За инвеститорите този курорт обаче е труден за намиране на парцели в близост до бреговата линия, поради което бизнесът там е труден. На юг от Бургас до Синеморец е бъдещето според Пол Корнрайх и там си струва да се инвестира поради климатичните условия и добрите плажни ивици.

Най - трудно се намира парцел за инвестиционен проект в София, смята директорът на Bulgaria Real Estate Group. Неговата практика показва, че е „най-трудно да се разбереш с продавачи на парцели и апартаменти от София“.

„От друга страна, както навсякъде по света, най-добрите парцели не се обявяват и за да се добереш до тях трябва да имаш познанства“, каза Корнрайх.

Вместо в Лозенец, Докторската градина и идеалния център, посредниците препоръчват имоти в Младост или други крайни квартали, като това е лоша практика. Чужденците купуват в центъра на София, а в покрайнините строят основно българи, въпреки примера с Бизнес център София, който е изграден от чуждестранни инвеститори.

Хората от САЩ и Западна Европа ценят най-вече гледката, която се открива от имота им и затова парцелите и въобще имотите в полите на Витоша имат бъдеще, смята Корнрайх.

Пазарът на наеми в София е все още слаб и няма достатъчно чуждестранни физически или юридически лица, които да платят добър наем за жилище или офис. Покупката на земя с цел препородажба, а не строителство е все още слаб пазар в България и може да минат 7-8 години докато се развие, смята екпертът.

Една от пречките пред пазара на имоти в България е липсата на пазар на ипотеки и все още нефунционалното ипотечно кредитиране.

Още от осмото издание на Строително-инвестиционния форум, чийто официален медиен партньор е Investor.bg: България може да бъде водеща голф-дестинация на Балканите Германските туристи у нас са намалели с 10% за година Бизнес парковете остават с най-добри перспективи в строителството Инвеститори в земя плашат, че ще отидат в Румъния Инвеститори от САЩ и Европа проучват пазара на имоти у нас

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 27.08.22 г.
fallback