IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес на БФБ-София стартира търговията с акциите на пет нови дружества

Книжата на Софарма Имоти АДСИЦ, Трансинвестмънт АДСИЦ, Премиер Фонд АДСИЦ, Блек Сий Инвестмънт АДСИЦ и Булгериън Инвестмънт Груп АДСИЦ се търгуват на "Неофициален пазар на акции"

11:35 | 15.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Иван Такев, Борислав Найденов и Юрий Станчев. Снимки: Investor.bg
Иван Такев, Борислав Найденов и Юрий Станчев. Снимки: Investor.bg

Стартът на търговията с акциите на пет нови дружества със специална инвестиционна цел бе обявен с традиционния камбанен звън днес по време на официално представяне, организирано от Българска фондова борса – София.

От днес на „Неофициален пазар на акции“ се търгуват книжата на Софарма Имоти АДСИЦ, Трансинвестмънт АДСИЦ, Премиер Фонд АДСИЦ, Блек Сий Инвестмънт АДСИЦ и Булгериън Инвестмънт Груп АДСИЦ. Също така от днес акциите на КРЗ Одесос преминават на официален пазар, сегмент „В“, докато тези на Албена инвест холдинг ще се тъгуват на най-високия сегмент „А“ на официалния пазар.

С листването на емисията акции на Премиер Фонд АДСИЦ приключи началният етап от развитието на дружеството. Акционерите ни са над 50 физически и юридически лица, сред които са едни от най-стабилните варненски компании“, заяви изпълнителният директор на дружеството Борислав Найденов.

Премиер Фонд АДСИЦ има започнат проект за изграждане на селище от луксозни вилни имоти в Априлци, като плановете са административните процедури да приключат до 8 месеца и в рамките на година и половина строителството да бъде завършено. Работи се и по други два проекта, единият от които е свързан със закупуване на терен в курортните комплекси край град Варна за изграждане на жилищен комплекс. Другият проект предвижда изграждане на логистичен център в промишлената зона на Варна, като след подписване на предварителните договори се предвижда увеличение на капитала в размер на 6,5 млн. лв. Плановете на ръководството са то да се осъществи до средата на месец септември.

Бизнес моделът на Трансинвестмънт АДСИЦ предвижда развитие в сектор, който не е много познат на българския капиталов пазар, а именно търговия с вземания по потребителски кредитни карти и лизингови вноски. Дружеството ни ще даде възможност на инвеститорите в други дългови ценни книжа или акции да създадат експозиция във вземания, до които не биха имали достъп при други условия. Надяваме се да спомогнем за създаването и утвърждаването на един нов тип сегмент на българския капиталов пазар“, каза изпълнителният директор на компанията Юрий Станчев.

Акциите на Премиер Фонд АДСИЦ и Трансинвестмънт АДСИЦ се търгуват съответно с борсови кодове PREMIER и TRINV. Кодовете на останалите три дружества - Софарма Имоти АДСИЦ, Блек Сий инвестмънт АДСИЦ и Булгериън инвестмънт груп АДСИЦ са респективно SFI, BSEA и BIG.

Дружествата със специална инвестиционна цел значително увеличиха популярността си през последната година. Само за предходния месец оборотът при търговията с акции на АДСИЦ възлиза на 10% от общия оборот на борсата, а броят на прехвърлените ценни книжа на тези дружества съставя 30% от общия изтъргуван обем“, заяви Иван Такев, директор на дирекция „Търговия, надзор и пазарна информация“ на БФБ-София.

Предметът на дейност на по-голямата част от тези компании е свързан с пазара на недвижими имоти, който също регистрира бурен ръст. В този смисъл може да се каже, че борсата отразява реалните икономически тенденции и може да се направи паралел между търговията с книжата на дружествата със специална инвестиционна цел и недвижимия сектор като цяло“, добави още той.

От началото на годината за търговия на БФБ – София са регистрирани акциите на 15 нови дружества. Към момента дружествата със специална инвестиционна цел, чиито акции се търгуват на борсата, са общо 20 на брой.

Свързани компании:

Софарма имоти АДСИЦ(SFI)

Кепитъл Холдинг Груп АДСИЦ(CHG)

Трансинвестмънт АДСИЦ(TRIV)

Премиер Фонд АДСИЦ(PREM)

Булгериън Инвестмънт Груп АДСИЦ(BGIG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още