IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Форуком Фонд Имоти ще строи производствена сграда и вилно селище

Дружеството смята да съсредоточи дейността си в градовете от Южния централен район на страната, както и в курортните селища с достатъчно голям приток на туристи

11:55 | 21.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Форуком Фонд Имоти ще строи производствена сграда и вилно селище
Инвестиционните планове на Форуком Фонд Имоти АДСИЦ предвиждат закупуване и доизграждане на производствена сграда в Хасково, както и строеж на вилно селище в местността Ачмалъците край Созопол. Данните са от проспекта на дружеството, публикуван на сайта на Българска фондова борса - София.

Сградата, за покупката на която вече е сключен предварителен договор, се намира в покрайнините на град Хасково. Строителните работи са започнали през 1984 и са прекратени през 1991 г. на степен на завършеност 45%.Разгънатата застроена площ (РЗП) на обекта е 6 140 кв. м.
От Форуком Фонд Имоти предвиждат проекта да бъде завършен до април 2007 година, като общите разходи ще възлязат на 875 хил. лв. (143 лв. на кв. м.), от които 375 хил. лв. за придобиване и 500 хил. лв. за доизграждане.

Очакваните продажни цени са 140 евро на кв. м. за етажните площи и 100 евро на кв. м. в сутерена, като прогнозираната възвръщаемост е 65 на сто.

Според проведено от компанията маркетингово проучване сред собствениците на малки производствени предприятия, съществува значителна пазарна ниша за такъв тип обекти.

Резултатите показват, че 36% от предприятията нямат собствена база, която да отговаря на новите законови уредби приети във връзка с присъединяването на страната към Европейския съюз. Най-голям е процентът сред малките шивашки фирми - 78% от тях признават, че помещенията, които ползват към момента не отговарят на новите изисквания, които ще влязат в сила от 1 януари 2007. 67% от анкетираните търсят производствени площи, като за тях са готови да платят между 120 и 180 евро на квадратен метър.

Според плановете на дружеството, разходите за закупуване на сградата ще бъдат финансирани от първоначалния капитал, докато довършителните работи ще се извършат за сметка на авансови плащания от купувачите на производствените помещения.

Вторият проект на компанията е свързан с построяване, въвеждане в експлоатация и продажба на вилно селище в община Созопол, местност Ачмалъците. Предвижда се той да бъде завършен през юни 2008 година.

Според плановете, разгънатата застроена площ на сградите ще бъде около 4 хил. кв. м., от които 3 800 кв. м. апартаменти и 200 кв. м. търговски и други площи. Предвидените разходи са около 462,5 евро на квадратен метър РЗП, което включва цена на парцела и разходи за построяване и въвеждане в експлоатация на сградата, или общо 1,85 млн. евро. (3,62 млн. лв.). Очакваната продажна цена е 800 евро на кв. м. за апартаментите и 1 250 евро на кв. м. за търговските площи, като общите прогнозни приходи възлизат на 3,29 млн. евро.

Компанията възнамерява да финансира разходите по проекта с постъпленията от първоначалното увеличение на капитала (165 хил. лв.), последващо увеличение от 500 хил. лв., авансови плащания от купувачи (2,4 млн. лв.) и уставния капитал от 550 хил. лв., който ще бъде освободен след реализирането на първия проект.

Според проспекта на Форуком Фонд Имоти АДСИЦ, допълнителни увеличения на капитала (след първоначалното и последващото) ще бъдат предприемани само при наличието на друг конкретен инвестиционен проект или при необходимост от допълнително финансиране на проекта по изграждане на вилното селище. Дружеството смята да съсредоточи дейността си в градовете от Южния централен район на страната, както и в курортните селища с достатъчно голям приток на туристи.
Търговията с правата от първоначалното увеличение на капитала на Форуком Фонд Имоти ще стартира на 30 октомври и ще продължи до 10 ноември. Учредители на дружеството са Форуком и компания ООД с 50% от капитала, Аква-3 ООД с дял от 20 на сто, договорен фонд Бенч Марк Фонд–1 с 13,64% и ИД Бенч Марк Фонд–2 с 16,36 на сто.

Свързани компании:

Форуком Фонд Имоти АДСИЦ(FFI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още