IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 78 на сто от българите искат да ремонтират етажната си собственост

Едва 25 процента обаче планират да извършат ремонт на общата етажна собственост в следващата една година

12:37 | 26.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 78 на сто от българите искат да ремонтират етажната си собственост
Общо 78 процента от българските граждани, живеещи в многофамилни жилищни сгради, са на мнение, че тяхната етажна собственост се нуждае от ремонт и обновяване. Същевременно едва 25 процента планират да извършат ремонт на общата етажна собственост в следващата една година, показва изследване на агенция Маркет Линкс, направено по поръчка на Институт "Отворено общество" – София и електронното издание Политики.

Противоречиви са оценките за това кой трябва да финансира санирането на етажната собственост. Според най-голям дял респонденти – 36%, домакинствата са тези, които трябва да поемат този разход. 27% смятат, че сумата трябва да се раздели между държавата, общината и домакинствата по равно, а 20 на сто - че разходите трябва да си поделят общината и домакинствата.

40 на сто от анкетираните не желаят да се включат в сдружение с останалите съсобственици, за да кандидатстват за финансиране на жилищното саниране.

Общо 65% на сто от анкетираните заявяват, че въпреки желанието им жилищната кооперация, в която живеят, да изглежда добре, не могат да си позволят разход за това. Почти половината (47%) твърдят, че пречка пред добрия вид на кооперацията, в която живеят, е невъзможността им да се споразумеят с останалите живущи.

Непосредствените проблеми на етажната собственост, които според анкетираните трябва да бъдат решени, са цялостно почистване (10%), боядисване на коридорите и стълбището (9%), както и ремонт на покрива на сградата (9%).

Участниците са критични към състоянието на етажната им собственост - според 37% тя има голяма нужда от ремонт и обновяване. Най-висок е този процент във Варна (48%) и Сливен (42%), а най-нисък в Бургас (13%). Нуждата от ремонт е по-голяма при панелните сгради спрямо другите видове строителство - 86% от жителите на панелни сгради посочват, че етажната им собственост има нужда от ремонт, като 43% от тях твърдят, че тази нужда е голяма.

Ремонт на собственото си жилище планират 33% от всички домакинства, основно във Варна (46%) и Русе (43%), както и половината от жителите на панелни сгради.

Информираността за възможност за финансиране при ремонт на етажната собственост е ниска (5%). Запознати, но без подробности, са 23% от респондентите. Източниците на информация са основно близки и приятели (в 25% от случаите), както и отделните медии (взети заедно от тях са се информирали повече от 50% от анкетираните).

Готовност да се включат в дружество, което да кандидатства за финансиране с цел саниране на жилищната сграда, изразяват 37% от всички участници. Идеята се отхвърля от 40%. Висок е делът на тези, които нямат мнение по въпроса – 23%. Най-добре идеята е приета в Пловдив (56%) спрямо 17% в Бургас и 22% във Варна.

Саниране на собственото си жилище предвиждат 22% (този процент е малко по-висок сред жителите на панелни сгради – 29%), а на цялата сграда - 7% от всички респонденти. Периодът за извършване на санирането е в рамките на следващата една година за 27%, до 3 години – за 40%, и след повече от 3 години – 24%.

Много висок е и делът на домакинствата, които са участвали със средства за ремонт на общите части на кооперацията (76%). Такъв ремонт е извършен в 58% от случаите, като при половината от тях става въпрос за ремонт на покрива на сградата.

В момента на изследването средства за допълнителни ремонти отделят близо половината анкетирани. Като основни причини да не отделят такива средства останалите посочват: липса на решение за събиране на пари (31%), не се е налагало (21%), не се планира ремонт (10%).

Отказ да отделят средства за в бъдеще декларират 11% от участниците. Основната причина за това е невъзможността им да отделят средства.

Изследването е проведено в 9-те областни града София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Русе, Сливен и Благоевград сред 600 пълнолетни граждани в периода 19-26 януари 2007.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още