IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемът на склад в Свободна зона Пирот е 3 евро/кв. м

Към зоната са имали интерес и български компании, сред които Асенова крепост, но засега дружеството е отложило намеренията си

14:21 | 31.05.07 г.
Наемът на склад в Свободна зона Пирот е 3 евро/кв. м

Наемът на складова площ в Свободна зона Пирот е 3 евро на квадратен метър, а на открита площ – 30 евроцента/кв. м, което е доста по-ниско от средните нива в Европа, каза Нешо Мадич, представител на зоната, по време на панел за индустриалните паркове и зони в рамките на икономически форум Марица в Пловдив, провеждан с медийното партньорство на Investor.bg.  

Безмитната зона се намира в северната индустриална част на сръбския град и е разположена върху терен от 170 дка. Вече имаме разрешение от правителството за придобием още 280 дка, добави Мадич. 

Главен акционер (със 70%) в дружеството е производителят на гуми Tigar, който развива основната си дейност в зоната, а община Пирот също има участие с дял от 12%. 

В Сърбия свободните зони бяха 14, сега са 3, като другите две са намират в Суботица и Зренянин. В света има 5 000 свободни зони, в които работят 43 млн. души. През тях минава 20% от световната търговия. Само в Китай има 2 000 безмитни зони и 30 млн. заети в тях”, каза още Мадич.

В зоната е разрешено производство на стоки, дообработване, работа на ишлеме, складиране, банкови и финансови дейности, дейности по застраховка и презастраховка, туристически услуги и всички останали дейности, които не застрашават околната среда, като основното предимство е, че са освободени от ДДС, каза Мадич.  

Сред другите ползи от развиване на дейност в зоната в Пирот той посочи това, че при търговия с Русия се спестяват до 40% от митото при износ, защото зоната има договор за свободна търговия със страната, както и с Македония и Черна Гора. 

Освен това, строителството на обект в зоната излиза над 20% по-евтино, отколкото извън нея, защото инвеститорът е освободен от общински такси за период от 5 години. 

Към зоната са проявили интерес и български компании, като сред е и Асенова крепост АД, което има голям износ за Русия и би спестил значителна сума от митата, каза още Мадич. Засега обаче дружеството е отложило намерението си.

Свързани компании:

Асенова крепост АД(ASKR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още