IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 290 хил. жилища в Англия стоят празни

Това е 1,6 на сто от общата наличност в страната

17:18 | 04.12.07 г.
Близо 290 хил. жилища в Англия стоят празни
Близо 289 хил. частни жилища са били празни към април 2006 г. в Англия, сочи проучване на Halifax. Седмицата от 3 до 7 декември е обявена в страната за Национална седмица на действие във връзка с празните домове в опит да се обърне повече внимание на факта, че 1,6 процента от жилищния инвентар стои празен.

През последното десетилетие цените на жилищата в Англия нараснаха значително, отчасти заради недостиг на предлагането, но във всички части на страната има жилища, които стоят празни, като в някои райони това е по-изразено.

В 15 района се регистрират определени от Halifax като „високи“ нива на дела празни жилища (тези, при които над 3% от имотите стоят незаети). Сред тях са Пендъл, където 6,2 процента от домовете стоят празни, Манчестър (5,7%) и Ливърпул (5%).

Цените на жилищата в тези 15 района са средно със 17 на сто по-ниски от националното ниво, докато средните заплати са с 10% по-ниски от средните за страната.

Същевременно обаче данните илюстрират дългосрочна тенденция за намаляване на броя празни имоти. Според Halifax от април 2003 г. до април 2006 г. се отчита намаляване с 19 675 на броя празни жилища, при което общият им брой намалява с 1,8% от 308 438.

Добър признак е, че броят празни домове в Англия е намалял с близо 20 хил. за три години, но прави впечатление, че проблемът се влошава в районите с най-висок дял на такива имоти“, коментират от Halifax. „Нарастващите цени на имотите поощряват обновяването на празните жилища. Безспорно обаче има нужда от намеса“, смятат икономистите. От Halifax предлагат да бъдат въведени данъчни облекчения за реновирането на жилища, които са останали празни над 6 месеца.

Близо 90 хил. обществени жилища в страната също стоят празни, което е 1,5% от общата наличност обществени жилища, разкриват още данните на Halifax.

Като „празни“ в проучването са разгледани жилища, които са останали незаети шест месеца или повече.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още