IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Винъс АД очаква 700 хил. лв. печалба от продажба и наеми на апартаменти

Компанията е инвестирала 1,2 млн. лв. в 10 апартамента в комплекс от затворен тип на име Vista, който се намира в полите на Витоша

11:41 | 22.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Йоанис Бонакис и Десислава Йорданова. Снимки: Investor.bg
Йоанис Бонакис и Десислава Йорданова. Снимки: Investor.bg

До края на тази година се очаква притежаваните от Винъс АД апартаменти да бъдат продадени или отдадени под наем, като очакваната нетна печалба е около 700 хил. лв., заяви Йоанис Бонакис, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Винъс АД, по време на официалното представяне на компанията на БФБ-София.

"Компанията е инвестирала 1,2 млн. лв. в 10 апартамента в комплекс от затворен тип на име Vista, който се намира в полите на Витоша. Апартаментите, собственост на дружеството, са с обща разгъната площ от 1 000 кв. м”, заяви за Investor.bg Йоанис Бонакис.

Винъс АД има и инвестиция от 1,7 млн. лв. в земя с площ от 40 хил. кв. м, също предназначена за изграждане на жилищни имоти.

Плановете на дружеството са то да се развие като холдинг за управление на недвижими имоти, уточни още Бонакис. По думите му в бъдеще Винъс АД може да предприеме и увеличение на капитала с нови акции, в зависимост от реакцията на пазара на настоящото вторично публично предлагане. Инвестициите в земеделска земя са сектор, който ще се развива бързо през следващите години и също е атрактивен за компанията, каза още Йоанис Бонакис.

Акциите на Винъс АД от днес се търгуват на БФБ-София с борсов код VN7, но до момента по позицията няма сключени сделки.

Днес на борсата официално бе представена и емисия облигации на Агро финанс АДСИЦ в размер на 2,5 млн. евро.

Инвестиционният портфейл на Агро Финанс АДСИЦ е съставен от 82 985 декара земя към 30 юни 2008 г., като 42% от тях са отдадени под аренда. Притежаваните от компанията имоти включват 96,16% земеделска земя с качество от първа до шеста категория, като средната цена на придобиване е 240,30 лв. на декар. Близо 90 на сто от земите на компанията са в Северозападен, Северен централен и Североизточен район на страната.

“Оптимисти сме по отношение на ситуацията около структурните фондове на Европейския съюз. Смятам, че правителството и отговорните институции ще намерят начин за решаване на проблемите”, коментира Десислава Йорданова, изпълнителен директор на Агро финанс АДСИЦ.

“В момента годишното повишение на цените на земеделската земя е около 15-20%, като в голяма степен то е резултат от развитието на икономиката и присъединяването на страната към ЕС. Разбира се, част от това повишение е и спекулативно. В момента на пазара навлизат много нови играчи, които “наваксват” с изкупувания на земи в определени региони, с което на места предизвикват значителни повишения на цените”, каза още Йорданова.

В края на юни приключи третото увеличение на капитала на Агро Финанс АДСИЦ от 16,14 млн. лв. на 32,22 млн. лв., в резултат на което бяха набрани 19,3 млн. лв.

От началото на днешната борсова сесия няма сделки с акции или облигации на Агро финанс АДСИЦ.

От днес на БФБ-София се търгуват и книжата на Турин имоти АДСИЦ, но на днешното мероприятие нямаше представител на дружеството. Емисията на Турин имоти е разпределена в 650 хил. броя акции с номинална стойност 1 лев и е с присвоен код TPS.
 

Свързани компании:

Агро Финанс АДСИЦ - облигации първа емисия - падежирана(6AGA)

Винъс АД(VNS)

Агро Финанс АД(AGF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още