IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наплив от желаещи да проектират Алея Първа във Варна

Общо 37 проектантски екипа са закупили конкурсни книжа за изготвяне на проект за обемно-градоустройствено решение на Алея Първа

17:46 | 16.09.09 г.
Наплив от желаещи да проектират Алея Първа във Варна

Вчера изтече срокът за закупуване на конкурсната документация за участие в обявения от Холдинг Варна АД конкурс за изготвяне на проект за обемно-градоустройствено решение на „Алея Първа” – гр. Варна, съобщиха от холдинга. 

Конкурсни книжа са закупили 37 проектантски екипа. Над половината от тях – 21, са архитектурни бюра и фирми от София, а 11 са от Варна. Документи са закупили също и немски, английски и италиански проектанти.

Конкурсът търси технологично и функционално решение на инфраструктурните проблеми на крайбрежната зона, укрепването й, оформянето й като зона за отдих и развлечения, запазване чистотата на морската вода и осигуряване на трайна заетост на голям брой жители на Варна, посочват от холдинга.

Готовите идейни проекти трябва да бъдат предадени на холдинга до 30 октомври и да включват съдържание по редица теми като разработване на зони за удовлетворяване на всички възрастови и социални групи и осигуряване на равен достъп и възможности за използване на предоставените услуги на хората в неравностойно положение, осигуряване на максимум брой зони за почивка, както и максимално опазване на ценната растителност.

От холдинга очакват още да получат и идеи за увеличаване на плажната ивица с технически съоръжения, разположени в акваторията, които да обогатяват естетически средата. Също така концепцията за развитие на територията трябва да предвижда целогодишно ползване.

Всички допуснати за участие проектантски екипи ще представят публично пред варненската общественост идейните си разработки и пространствени виждания за благоустрояване на крайбрежната зона, пише в съобщението.

Дружеството е отправило покани за участие в конкурсното жури към експерти, архитекти и общественици, сред които главният архитект на община Варна и главният архитект на Столична община.

Проектът привлече общественото внимание през лятото, след като граждански сдружения организираха подписка срещу продажбата на имот в Морската градина, купен от холдинга за проекта, а впоследствие от ДСБ-Варна поискаха сделката да бъде преразгледана.

Свързани компании:

Холдинг Варна AД(HVAR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още