IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпите апартаменти в света може би вече са в Хонконг

Два луксозни апартамента в Хонконг наскоро излязоха на пазара със зашеметяващата цена от 38,7 млн. долара всеки

08:37 | 26.09.09 г.
Най-скъпите апартаменти в света може би вече са в Хонконг

Цените на жилищата в пренаселения Хонконг винаги си били високи, но никога не са застрашавали сериозно лидерството на градове като Ню Йорк, Лондон и Токио, що се отнася до това кой е пазарът на най-скъпи жилища в света.

Досега. Поредното доказателство за това как рецесията променя глобалния финансов ред са два луксозни апартамента в Хонконг, които съвсем наскоро излязоха на пазара със зашеметяващата офертна цена от 38,7 млн. долара всеки, пише списание Time.

Ако предприемачът, Sun Hung Kai, намери купувачи на тази цена, триетажните мезонети, които са разположени на върха на 93-етажни кули със забележителна гледка към пристанището, може и да отговорят на изискванията за най-скъпи апартаменти в света.

Така апартаментите, които са с площ по над 4000 кв. фута (около 370 кв. м) и все още са в процес на изграждане, се предлагат на цена от 9677 долара за кв. фут (над 104 хил. долара за кв. м). Това е значително повече от цените от 6000 долара на кв. фут (близо 65 хил. долара за кв. м), на които се продаваха луксозните апартаменти в Лондон в началото на 2007 г., когато градът се считаше за пазара с най-скъпи жилища в света.

Жилищните имоти от високия сегмент бяха засегнати от рецесията по целия свят. Цените на луксозните апартаменти в Лондон все още са с една пета по-ниски спрямо март 2008 г.

Доверието в луксозния пазар в Хонконг обаче се възстановява бързо, стимулирано от силния икономически ръст на Китай. Само преди седмица луксозен апартамент на върха на нова висока сграда в Хонконг се продаде за 3,16 млн. долара. Това може и да не звучи много за престижен адрес, но апартаментът е с площ от едва 590 кв. фута (55 кв. м), което означава, че купувачът е платил 5356 долара на кв. фут (57 651 долара за кв. м) полезна площ.

Местни брокери на имоти обясняват, че луксозният жилищен сегмент в Хонконг среща сериозна подкрепа от търсенето от страна на купувачи от континенталната част на Китай. Богати китайци с много налични средства и лесен достъп до нисколихвени заеми търсят да инвестират парите си в близост до дома си и въпреки ограниченията на Китай върху прехвърлянето на капитал извън границите на страната, това често означава покупки на активи в Хонконг. Близо половината от купувачите на луксозни апартаменти в Хонконг през последните седмици са от континенталната част на Китай.

Големият брой китайски купувачи обаче означава, че ръстът на луксозният сегмент на имоти в Хонконг може внезапно да спре, ако Пекин реши да затегне кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още