IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възраждането на петте големи пазара на имоти в Европа

Западноевропейските пазари се очаква да бъдат във фокуса на инвеститорите в търговски площи и през 2010 г.

10:33 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Възраждането на петте големи пазара на имоти в Европа

Развитите пазари на имоти в Западна Европа са отново сред предпочитаните дестинации за големите инвеститори и предприемачи, или поне що се отнася до развитието и сделките с търговски площи.

Въпреки това предлагането на първокласни продукти е все още много ограничено, пише PropertyEU.

Специално пазарът в Германия има голям потенциал за проекти, свързани с преустройството и реновирането на различни сгради, като скандинавските страни също привличат интереса на инвеститорите.

Преди година Jones Lang LaSalle (JLL) пророчески обяви, че развитите и големи западноевропейски икономики ще бъдат главната цел за инвеститорите в търговски площи през 2009 г.

Като дял от общите инвестиции в сегмента т. нар. „Петте големи“ – Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания – привлякоха общо 6,7 млрд. евро, или около 83% от общия инвестиционен обем, сочат данни на JLL. Данните включват търговски центрове, аутлети и други видове търговски обекти във Великобритания и континентална Европа, с изключение на инвестиции в търговски улици и сделки с обем под 5 млн. евро.

Тази тенденция се очаква да продължава и през следващата година, смята Ричард Блоксъм, директор „Паневропейски търговски капиталови пазари“ в JLL.

„Фокусът е за намиране и използване на възможности на развитите пазари. Основите са поставени по-скоро върху консолидация, отколкото върху поемането на нов риск“, казва той, като добавя, че в средносрочен план инвестиционният пазар на търговски площи няма да е „вълнуващ и динамичен“.

“Но той никога не е и бил като пътешествие с влакче в лунапарк.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още