IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебни защитници и държавна финансова помощ да форсират комасацията

Това предлагат представители на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

15:31 | 27.11.09 г.
Служебни защитници и държавна финансова помощ да форсират комасацията

Служебни защитници да представляват собствениците, които не са се явили при комасационния процес и да решават вместо тях, предложиха от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи на конференция в Боровец.

Така се очаква да се реши единият основен проблем при комасацията, а именно липсата на точни координати на собствениците в имотните регистри и липсата на начин да бъдат открити, заяви Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ.

Според него служебните защитници трябва да са представители на държавата или на местната власт, които да имат ясно изградени правила за оценка на имотите и защита на интересите на липсващите собственици.

Другият основен проблем е липсата на финансиране от държавата, като разходите за скици, нотариални заверки и т.н., които излизат по 50 лв. на декар, уточни Манолов. Това прави собствениците по-малко мотивирани да участват в комасацията, а след нея очакваме цената на земята да достигне около 1000 лв. от около 300 лв. в момента, смята директорът.

Радослав Манолов обяви, че е нужно да се започне работа по съвременен закон за комасацията, какъвто в момента няма.

В момента Адванс Терафонд осъществява първата комасационна процедура у нас след 1911 г. В далечната 1911 г. в Мадан в резултат на доброволна комасация са създадени т.нар Мадански чифлици, а в други 300 землища е имало референдуми дали искат да има комасационна процедура, сподели Манолов.

Комасацията е комплекс от действия, свързани с окрупняване на земеделски имоти и подобряване на инфраструктурата (например напояване) в едно землище. Тя е на доброволен принцип и участници могат да бъдат всички собственици. Целта е всеки собственик да извлече ползи.

Средният размер на парцелите у нас е 5 дка, а пътната инфраструктура и напоителни системи са разрушени.

Например в селата Връв и Куделин в община Брегово е имало напояване, а сега го няма.

Последиците са ниска цена на земята, проблеми при управлението на имотите (трябва да се отиде на място, да намери арендатор, да се сключи договор и после да събира рентата) и проблеми в усвояването на средствата по еврофондовете.

Резултатът е и наличието на пустеещи имоти и невъзможност за дългосрочно планиране от страна на земеделските производители.

Разказано бе за първия проект за комасация у нас след близо 100 години. Той е управляван от местен комитет в с. Катунец, Плевенско с участие на Адванс Терафонд, МЗХ и холандската служба за управление на земи и води DLG

Землището на селото е с около 14 хил. дка обработваеми земи, от които 6500 дка на Адванс Терафонд и 500 дка от общинския поземлен фонд. Очаква се около 90% от собствениците да участват в процедурата, като тя да завърши за година и половина. След комасацията е предвидено изграждането на водни басейни.

За сравнения най-бързата комасация в Холандия е протекла за 5 г. Ние искаме с този проект да преминем през всички трудности, за да можем да направим експертиза, сподели Радослав Манолов.

Вече има и 2-3 други местни комитети за комасация в други землища, които обаче чакат финансиране от държавата, която обаче не финансира, както имаше идея в един законопроект, и нещата са обречени.

Радослав Манолов съобщи, че когато Адванс Терафонд АДСИЦ е навлязъл в землището на с. Катунец като купувач, рентата е била едва 3-5 лв. на декар, когато я е имало. Година след навлизането на АДСИЦ-а рентата достига 12-15 лв., като е привлечен арендатор от съседно землище. В момента рентата в с. Катунец е 20-22 лв., като има много райони, където след инвестиции от асоциацията са привлечени арендатори и рентните плащания са се подобрили значително.

Свързани компании:

Агроенерджи АДСИЦ(AGRE)

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още