IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 2013 г. субсидиите ще са по 63 евро на тон от референтния период

През 2009 г. субсидията във Великобритания се равнява на 62-63 лв., а у нас е 22-23 лв., като се върви към изравняване

17:07 | 27.11.09 г.
След 2013 г. субсидиите ще са по 63 евро на тон от референтния период

Има голяма неяснота относно евросубсидиите за след 2013 г., заяви Ивайло Иванов, мениджър управление на земи в Серес АД по време на конференция на асоциацията на собствениците на земеделски земи провеждана в Боровец.

Без да има официална информация, наше проучване показа, че субсидията след 2013 г. ще е 63 евро на тон на база договорения добив от 295 кг/дка в договора за присъединяване на България към ЕС. Ако добивът е по-висок, например 350 кг, то разликата до 295 кг няма да се субсидира, уточни Иванов. Това прави по около 36 лв./дка.

Право на субсидията ще имат получавалите помощи на база площ за зърнени култури, маслодайни семена, протеинови култири, ленено семе, лен и коноп, отглеждани за влакно, тревен силаж и площи, оставени на угар.

Правото ще се определи на база референтния период който ще е 3-годишен преди 2013 г.

Право на субсидиите ще имат и тези, които са наследници на плащания или са получили правото от националния резерв.

В момента субсидиите във Великобритания, преизчислени в лева, са 62-63 лв. на дка (за 2009 г.) след модулацията, която е до 20% и представлява екологични разходи, включително за семена на зимуващите около нивите птици.

За 2010 г. субсидията във Великобритания ще бъде 251 евро на хектар, или около 50 лв. на декар след модулацията.

За сравнение, в България през 2009 г. субсидията е 22-23 лв., като към 2013 г. се очаква да се изравни с европейските норми, но проблемът са националните доплащания, тъй като евросубсидиите са сравнително ясни, смята Иванов.

Според него трябва да има възможност за арендатора, разработил пустеещ блок, да може да го обработва повече от 1 година, защото го е обезплевил и т.н.

Няма процедура за извеждане на арендатор от площ, която обработва неправомерно, споделиха от Серес, като това е голям проблем.

Няма и процедура за прекъсване на стар аренден договор, включително наследен с покупката. Дори да няма плащане по него в рамките на 3 г., отново договорът няма начин за прекъсване, като предложението на асоциацията на собствениците на земеделска земя е това да става с едностранно известие от собственика.

Още от семинара в Боровец:

Над 8 млн. дка земя се обработват неправомерно

Служебни защитници и държавна финансова помощ да форсират комасацията

Свързани компании:

Агроенерджи АДСИЦ(AGRE)

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още