IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 8 млн. дка земя се обработват неправомерно

Това е една четвърт от общо 32,5 млн. дка обработваема земя в България

16:31 | 27.11.09 г.
Над 8 млн. дка земя се обработват неправомерно

Над 8 млн. декара земеделска земя се ползват неправомерно, съобщи Борислав Петков, председател на управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) на конференция в Боровец. Това е 25% от общо 32,5 млн. дка обработваема земя в България. Под неправомерно ползване се има предвид обработка без знанието, а понякога и със знанието и против желанието на собственика.

През 2008 г. са сключени арендни договори за само 3,3 млн. декара, а за плащания на субсидии са заявени 35 млн. декара, уточни Петков.

Членовете на асоциацията са констатирали неправомерно ползване на над 300 хил. декара техни земи, което е около 15% от общо притежаваните от тях. БАСЗЗ е сезирала 67 кмета на общини, но са издадени само 200 заповеди за неправомерно ползване за около 25 хил. дка.

В цялата област Шумен кметовете на общини са намерили начин да не издадат заповеди за неправомерно ползване, така е и в община Търговище, допълни Петков.

В село Синапово в община Тополовград над 4 500 дка на членове на асоциацията са дадени под аренда на един арендатор, но той не може да влезе да работи, защото някой друг ги е засял. Комасационното споразумение за ползване се саботира от друг арендатор, който неправомерно обработва земите ни, като това е високопоставен човек в съдебната власт, алармира Петков.

В много землища, където сме и арендатори, имаме арендни договори за 5 хил. дка, а обработваме едва 4 - 4,2 хил. дка, защото другите се обработват неправомерно. Няма процедура за влизане във владение на земи, които се обработват неправомерно от друг, оплака се Петков.

Според него над 90% от общините не са разкрили сметка, в която арендаторите да внасят суми за ползването на площи без арендни договори. С цел да не плащат много арендатори са сключили договори с „мъртви души“, с лица, които не са идвали от години в родните си места и арендаторите са направили фалшиви договори с тях, сподели Петков.

От БАСЗЗ цитираха и информация на държавния поземлен фонд, че над 800 хил. декара държавни земи се обработват неправомерно.

Още от конференцията:

Служебни защитници и държавна финансова помощ да форсират комасацията

След 2013 г. субсидиите ще са по 63 евро на тон от референтния период

Свързани компании:

ФеърПлей Аграрен Фонд АД- облигации(0FAA)

Агроенерджи АДСИЦ(AGRE)

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още