IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слалом и за цените на луксозните имоти в ски курортите в САЩ

Заради слабия интерес към скъпи ски имоти в страната цените им бележат огромни намаления

15:13 | 11.12.09 г.
Слалом и за цените на луксозните имоти в ски курортите в САЩ

Бързият слалом е добро постижение във всеки ски курорт, но не и ако описва продажбите на имоти там или техните цени. 

След като обичайното засилване на сезонния интерес към луксозните ски имоти в САЩ не успя да се реализира, цените им бележат огромни намаления. В опит да задвижат продажбите собственици и предприемачи свалят цените на ски вили и апартаменти в популярни курорти от Стоу във Върмонт до Аспен в Колорадо, а брокери отчитат падащи цени и слаби продажби, пише Property Community.

Луксозният сегмент на пазара на ски имоти първоначално устоя на забавянето на пазара на имоти в САЩ, но към момента поема най-големия удар, смятат експерти. Офертните цени в някои от най-търсените ски зони вече са паднали с 15 до 30% този сезон. Дори и най-добрите имоти с джакузи и отопляеми подове не успяват да привлекат купувачи.

Една от причините е, че банките са много предпазливи в отпускането на кредити за имоти в горния сегмент на пазара. В национален мащаб продажбите на имоти с цени над 1 млн. долара да намалели с 1,2% през септември на годишна база, сочат данните на националната асоциация на брокерите на имоти в САЩ.

Цените на някои имоти в популярния ски град Парк Сити в Юта са намалени с 1 млн. долара или повече.

„Никога не съм очаквала, че ще видя намаления на цената с милион. Определено пазарът се диктува от купувачите“, коментира Карън Барокас от Colorado Ski Real Estate, която работи на пазари като Аспен, Вейл и Телърайд. По думите й над половината от цените на къщите, които тя показва на клиенти, са били намалени.

Що се отнася до предприемачите, продажбите са пресъхнали и проблеми с финансирането ги карат да отлагат или да се отказват от жилищни проекти.

Продажбите на имоти замряха още преди 20 месеца, но някои курорти понесоха кризата по-успешно от други, особено тези с добра локация, отлични ски условия, необичайни съоръжения и сигурно финансиране, обяснява Пол Матюс, президент на Ecosign Mountain Resort Planners в Уислър, курорт, който ще бъде един от домакините на Зимните олимпийски игри през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още