IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлагат продажбата на Мол Велико Търново с още 18 месеца

Пазарната ситуация няма да се подобри значително поне до края на 2011 г., смята собственикът на търговския център

15:03 | 10.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отлагат продажбата на Мол Велико Търново с още 18 месеца

Собственикът на Мол Велико Търново, инвестиционният фонд European Convergence Property Company PLC (ECPC), смята да отложи евентуална продажба на търговския център с още 18 месеца.

Вече няколко години фондът търси купувач на мола, който е и неговият единствен актив, след като през 2007 г. продаде всичките си проекти в Румъния. Преди година той реши да отложи продажбата на мола у нас поне до края на 2010 г. поради затруднените пазарни условия.

Настоящият климат на затруднени инвестиционни условия и ограниченото наличие на кредитен ресурс показват, че продажба в краткосрочен план е малко вероятна, казват сега от фонда.

От ECPC уточняват, че дори при нормални условия българският пазар е много ограничен по отношение на сделки за сравнение, като през последните месеци не е имало нито една такава.

От фонда коментират, че пазарните условия в България като цяло са изключително предизвикателни поради комбинация от фактори като глобалната криза, ограничено финансиране и свръхпредлагане, идващо от проекти, започнати преди началото на кризата и отворени през 2009 г.

Наемите и капиталовите стойности не се очаква да се възстановят в краткосрочен план и на пазара не се очакват много положителни новини поне до края на 2011 г.

Тази ситуация се е отразила и на дейността на Мол Велико Търново, повечето от чиито наематели са били значително засегнати от кризата, която е довела и до спад в наемните нива. В тази връзка от компанията очакват, че приходите от мола ще продължават да се понижават и през 2010 г.

Въпреки затруднената ситуация заетостта на мола е останала над 90%, казват от компанията. От началото на годината тя е започнала преговори с няколко нови потенциални наематели, които представляват първите окуражителни признаци за някакво възстановяване на пазарната активност. При все това тези преговори предвиждат „наемни нива, отразяващи настоящия пазар“, уточняват от ECPC.

От фонда казват, че в настоящата неясна пазарна среда не са правили нова оценка на Мол Велико Търново.

Предишни оценки показаха, че пазарната стойност на мола отчита продължително понижение през последните години, в резултат на което той е поевтинял с близо 9 млн. евро от 2007 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още