IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Хонконг най-трудно достижими спрямо доходите

За да си купят апартамент, жителите на Хонконг трябва да платят повече от 10-годишните си доходи

17:03 | 20.04.10 г.
Жилищата в Хонконг най-трудно достижими спрямо доходите

Жилищата в Хонконг са най-трудно достижими финансово спрямо доходите на населението сред редица големи градове в света и бързо стават все по-малко достъпни, сочи международно сравнение, проведено от американската консултантска компания Demographia по поръчка на местния вестник South China Morning Post, както и данни на правителството на Хонконг.

Според проучването цената на апартамент в Хонконг е над 10 пъти по-голяма от размера на годишните им доходи, което е най-много от включените в проучването 272 града и имотите там получават рейтинг „крайно недостижими“ заедно с Лондон, Сидни и Ню Йорк.

Този извод се подкрепя от правителствени данни на Хонконг, според които купувачите са заплатили еквивалента на 8,5 годишни дохода за средноголям апартамент през последното тримесечие на миналата година спрямо 7,6 през второто, което е увеличение от близо един годишен доход за период от шест месеца.

Въпреки това обаче купувачите в Хонконг отделят по-малък дял от годишните си доходи за ипотечните вноски в сравнение с други скъпи градове - 44%, според проучването, и 38,1% според данните на правителството.

Чау Куон-Уин, професор във факултета за имоти и строителството в University of Hong Kong, предупреждава, че е била създадена „краткотрайна илюзия“ за достъпност на жилищата от много ниските лихвени нива по ипотеките, която ще се разсее, когато лихвите се покачат до по-реалистични нива – вероятно още следващата година.

Той обяснява, че големият скок на цените на апартаментите и слабото увеличение на ипотечните вноски показват как заради лихвени нива от едва 0,8% до 2,1% жилищата изглеждат достижими.

„Това обаче е само краткотрайна илюзия. Хората мислят, че могат да си позволят скъп апартамент с относително евтина ипотека. Мечтите им ще се пръснат и апартаментът ще стане недостижим, когато лихвите се повишат.“

В проучването, което изготвя от шест години, Demographia сравнява достъпността на жилищата в 272 големи града в шест държави – САЩ, Канада, Великобритания, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия, като дели медианните жилищни цени на медианния брутен годишен доход на домакинствата. Тази година по поръчка на хонконгския вестник в проучването е включен и Хонконг, като са използвани официални статистически данни.

Рейтингът на Хонконг е 10,4 и е изчислен на базата на медианна цена за апартамент от 2,18 млн. хонконгски долара и медианен годишен доход от 210 хил. хонконгски долара. Рейтинг от три или по-малко се оценява като „достижим“, от четири до пет за „сериозно недостижим“, а от пет нагоре – за „крайно недостижим“. От анализираните 272 пазара през 2009 г. има 103 достъпни пазара, от които 98 са в САЩ и 5 - в Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още