IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 90% достига незаконният добив на скалнооблицовъчни материали у нас

От Българската минно-геоложка камара предлагат мерки за противодействие на незаконния добив

17:20 | 03.05.10 г.
До 90% достига незаконният добив на скалнооблицовъчни материали у нас

До 70-90% достига незаконният добив на полезни изкопаеми за някои от суровините в подотрасъл „Добив на скалнооблицовъчни материали”, съобщиха от Българската минно-геоложка камара. 

Често незаконно добитите полезни изкопаеми се продават на цени, по-ниски от цената на концесионното възнаграждение на 1 кв. м площ, заяви изпълнителният директор на камарата инж. Иван Андреев по време на експертна среща с представители на редица министерства, цитиран от пресцентъра на камарата.

Основната цел на дискусията е била да се намерят възможни решения за ограничаване на незаконния добив на полезни изкопаеми в страната.

По време на срещата са обсъдени няколко мерки за противодействие на незаконния добив. Едно от тях е Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да предостави на областните органи на МВР и Министерството на труда и социалната политика (МТСП) всички предоставени разрешения за търсене и проучване на подземни богатства в страната за засилване на контрола по места на незаконния добив.

Друга мярка е МВР и МТСП да разпоредят на областните си органи да направят извлечение от публичния регистър на предоставяните концесии за добив в страната за засилване контрола при установяване на случаи на добив на тяхна територия, за които не е давано законно разрешение. Предлага се също в бъдеще областните органи да актуализират периодично информацията си директно от публичния регистър.

Експертите на камарата са предложили още да се създаде мобилна група с представители на редица министерства, прокуратурата и ДАНС, която да има за задача в рамките на няколко седмици или месец да провери законовия статут на кариерите за добив, цеховете за преработка и строителните борси за продажба на скалнооблицовъчни и инертни материали.

От камарата са предали папка със сигнали за незаконен добив на представителите на МВР, по които ще бъдат извършени проверки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още