IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се страхуваме от индикатора Хинденбург?

Кръстен на разбилия се в миналото германски дирижабъл, той показва вероятността от крах на Нюйоркската борса

11:06 | 14.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трябва ли да се страхуваме от индикатора Хинденбург?

Съществуват спорове за това дали Нюйоркската фондова борса (NYSE) удовлетворява критериите на страховития индикатор Хинденбург или не, но инвеститорите не трябва да му отдават прекалено голямо значение, смята Даръл Гъпи, ръководител на Guppytraders.com.

Индикаторът, кръстен по името на германския дирижабъл, които се разбива при опит за кацане в края на 30-те години на миналия век, има за цел да оцени вероятността за крах на финансовите пазари.

Някои пазарни участници вече алармират, че знамението се е завърнало. Според финансовите сайтове Zero Hedge и Gold Seek, в четвъртък са били изпълнени и петте му критерия, съобщава CNBC.

Критериите са сравнително сложни, но се фокусират върху нивото на несигурност на NYSE. Индикаторът следи за липсата на доверие у инвеститорите.

Смята се, че негативният сигнал е налице, когато повече от 2,2% от компаниите в представителния за борсата индекс NYSE Composite са на нови върхове, докато повече от 2,2% са на нови дъна. Също така, абсолютният брой на акциите, попадащи поне в едната група трябва да е минимум 69.

Освен това NYSE 10 трябва да се повишава, а индикаторът McClellan Oscillator, измерващ широчината на пазара на база печеливши и губещи позиции, трябва да се понижава.

"Не бих взел решение единствено на базата на този злокобен индикатор”, казва Гъпи. ”Не го отричам, но както при добрия технически анализ, сигналите на един индикатор трябва да бъдат сравнени с тези на друг, който измерва същите събития по различен начин”, обяснява той.

Според него Хинденбург е специфичен за Нюйоркската борса и притежава строги критерии, но не е сериозен аналитичен инструмент.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още