IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпитите за брокер и инвестиционен консултант ще са на 23 и 24 януари 2016 г.

КФН приема документи до 23 ноември 2015 г., включително

18:05 | 26.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изпитите за брокер и инвестиционен консултант ще са на 23 и 24 януари 2016 г.

Изпитите за брокер и инвестиционен консултант ще се проведат на 23 и 24 януари 2016 г. Това реши Комисията за финансов надзор (КФН) на проведеното на 23 октомври заседание. Документи се подават от 23 октомври до 23 ноември 2015 г., включително.

На 23 януари 2016 г. ще се проведе изпитът за придобиване на право за упражняване на дейност като брокер на ценни книжа, а на 24 януари - изпитът за придобиване на право за упражняване на дейност като инвестиционен консултант.

Документите за изпитите се подават от 23 октомври до 23 ноември 2015 г., включително, в деловодството на институцията. Необходимият набор от документи е описан в утвърдения ред за провеждане на изпитите, който е публикуван на сайта на КФН.

В едномесечен срок КФН се произнася по заявленията за допускане до съответния изпит. От регулаторния орган искат задължително в заявлението да се посочи електронна поща, на която да бъдат изпращани съобщения по откритото производство за признаване на придобита квалификация.

При установени непълноти и несъответствия в документите, приложени към заявление за допускане до изпит, заместник-председателят, ръководещ управление „Надзор на инвситционната дейност“ Владимир Савов, ще изпрати съобщение за констатираните непълноти и несъотвествия в 14-дневен срок от подаването на заявлението.

Срокът за произнасяне на КФН спира да тече от датата на изпращане на съобщение до заявителя до датата, на която са получени изисканите документи и информация. Заявителите се уведомяват писмено за взетото от КФН решение в 7-дневен срок.

Списъкът с допуснатите до изпитите кандидати ще бъде поставен в сградата на КФН, на таблото, намиращо се на партерния етаж в сградата на КФН, чийто адрес е гр. София, ул. „Будапеща” № 16, както и на електронната страница на регулатора.

Допуснатите до изпит кандидати следва да представят и документ за внесена по сметка на КФН такса съгласно Тарифата по чл. 27, ал. 2 от Закона за Комисията за финансов надзор. И тази година таксата за явяване на един от изпитите е 450 лв., а таксата за издаване на сертификата след успешно издържан изпит е 100 лв.

Комисията утвърди и конспектите, по който могат да се готвят кандидатите за брокери и инвестиционни консултанти. Тематичните конспекти също са оповестени на официалната страница на КФН. Те се намират в раздел „Поднадзорни лица”, „Изпити за правоспособност”, „Изпити за брокер и инвестиционен консултант”.

Изпитът се състои в отговарянето на тестови въпроси и решаването на задачи, съобразени с конспектите. Изпитите се провеждат на две сесии в рамките на обявения за изпита ден, като продължителността им по 2 часа и 15 минути за брокер и 3 часа за инвестиционен консултант.

На проведените в началото на 2015 г. препитвания от допуснатите до изпита за брокер 13 кандидати се явиха 7 души, които издържаха изпита успешно. От допуснатите до изпита за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант 21 кандидати се явиха 15 души, а 11 бяха успешно издържалите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още