IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българо-германски центрове обучават 2 500 души годишно на различни професии

Обучението е безплатно, а безработните получават стипендия

10:48 | 05.05.16 г.
Българо-германски центрове обучават 2 500 души годишно на различни професии

Над 2 500 души у нас се обучават всяка година в петте българо-германски центъра за професионално обучение в страната. Средно над половината от тях си намират работа, съобщи БНТ.

Петте центъра са в Стара Загора, Плевен, Пазарджик, Царево и Смолян.

И един конкретен пример как работят те. Камелия Беркова от Стара Загора е завършила обучението си в центъра в града. Това й е помогнало да си намери работа. Завършила е два курса – за компютърна графика и за младежи в риск. Получавала е храна и дневни средства.

„Убедена съм, че курсът за професионално ориентиране, който изкарах, ми помогна доста. Преди не знаех какво точно искам да работя. Дадоха ни полезни съвети как да се държим на интервю за работя“, разказва тя. След обучението започва работа във фабрика за каучукови изделия за автомобили.

Българо-германският център предлага курсове по заваряване, ремонт на автомобили, електротехника, ортопедична техника, готварство и други направления.

Идеята е безработни да повишават квалификацията си. Желаещите могат да се записват през цялата година. Осигурява се стипендия за всеки ден от обучението, безплатно настаняване в общежитие и транспорт.

Петте центъра в страната са клонове на държавното предприятие Българо-германски център за професионалното обучение.

През 2013 г. предприятието печели проект по програма „Развитие на човешките ресурси“. Дейностите са насочени към младежи в риск на пазара на труда, които нямат образование или пък са с асоциално поведение.

В петте центъра ще се увеличава броят на обучаваните безработни и заети. Ще се увеличава и броят на направленията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още