IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xetra даде възможност за продажба на ненужни акции за стотинки

С въвеждането на новата търговска платформа отпаднаха ценовите ограничения по позициите

17:30 | 17.06.08 г.
Xetra даде възможност за продажба на ненужни акции за стотинки

Днес на БФБ-София се разигра инвестиционната игра известна у нас като "Тапет инвест", а в във Великобритания - като "пени сток" (акция за 1 стотинка).

Тъй като с въвеждането на Xetra отпаднаха ценовите ограничения, цените могат да се колебаят от минус 99,99% до плюс безкрайност.

Днес имаше и желаещи да се отърват от неликвидните си акции при единична цена от няколко стотинки (която междувпрочем не покрива борсовата комисионна).

51 акции на Корадо - България АД смениха собствеността си при единична цена от 3 стотинки. Последната регистрирана сделка с акции на това дружество е била при цена 17 лв. за брой.

Значителният обем от 492 акции на Птицевъдство - Ломци АД беше изтъргуван при единична цена от 1 ст. и продавача ще получи брутно 4,92 лв., а нетно вероятно ще трябва да плати 5 лв., защото обикновено брокерската комисионна е поне 10 лв.

10 акции на Месокомбинат Казанлък и 25 акции от Република холдинг се изтъргуваха при единична цена от 1 ст.

Цена от 0,1 стотинка беше регистрирана при сделка за 10 акции на Пишещи машини (в ликвидация) АД Пловдив. Всички изброени дружества отчитат над 95% дневно понижение в капитализациите си.

Във Великобритания има инвеститори, купуващи акции с цена до няколко пенса. Те се надяват че в целия куп книжа, ще има някоя акция, която ще поскъпне хиляди пъти и ще ги направи богати.

В България по време на първите централизирани публични търгове (вчера започна 18-тият) много спекуланти подаваха поръчки за повечето предложени дружества на ниски цени и разчитаха на късмет, за да купят евтино, при липса на интерес от мажоритаря или от други спекуланти. Тази дейност придоби известност като "Тапет инвест", защото повечето получени депозитарни разписки стават единствено за тапети. Спекулантите инвестирали по този способ и създали достатъчно широк портфейл обаче заявяват, че си е струвало.

За съжаление на БФБ-София се предлагат твърде малко акции при цена 1 стотинка и много бавно би се създал достатъчно широк и диверсифициран портфейл.

Свързани компании:

Птицевъдство-Ломци АД - отписано(55P)

Месокомбинат-Казанлък АД(5MK)

Корадо-България АД(KBG)

Република Холдинг АД(HREP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още