IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесия или депресия?

Какво точно означават двата термина

12:45 | 04.11.08 г.
Рецесия или депресия?

С оглед на световната финансова криза, медиите и специалистите все повече споменават два термина – рецесия и депресия. Според много икономисти американската икономика вече е в рецесия, а и Европа се е запътила натам. Прогнозите са сходни и за азиатските страни. Според по-песимистично настроените тази финансова криза е най-лошата от 20-те и 30-те години насам и Америка ще изпадне в депресия, като тази през 1929 година.

Какво точно означават двата термина?

За съжаление точна количествена дефиниция за двата термина не съществува.

Според повечето икономически учебници рецесия е период на „намаляла икономическа активност“. Според Националното бюро за икономически изследвания в САЩ икономическата рецесия представлява значително забавяне на икономиката, продължаващо поне няколко месеца, през което имаме свиване на БВП, ръст на безработицата и намаления на производството и продажбите.

Според същата организация икономиката е в рецесия, когато има две последователни тримесечия на негативен икономически ръст. Така по този показател американската икономика все още не е в рецесия, тъй като регистрира негативен ръст за пръв път тази година през третото тримесечие. През второто тримесечие ръстът на БВП бе все още положителен.

Ако рецесията е продължителна и тежка, то тя вече се превръща в депресия. Икономистите и тук нямат точна количествена дефиниция за термина, но в най-общи линии се приема, че спад от над 10 на сто на БВП попада в категорията депресия.

Депресията се характеризира с големи увеличения на безработицата, множество банкрути, сериозни ликвидни проблеми и значителни спадове на производството и продажбите.

Най-често депресиите се свързват с дефлации, но не е изключена и появата на хиперинфлация по време на депресия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още