IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепа на таланта по време на промяна

Организациите трябва да намерят нови начини за развитие в новата реалност

09:15 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подкрепа на таланта по време на промяна

От Д-р Лесли Т. Самози, Академичен директор, MBA Координатор по научно-изследователската дейност и 
Д-р Александрос Психойос, CITY College – Международен факултет на Тhe University of Sheffield

Да се каже, че нашият регион претърпява големи сътресения в момента, би било подценяване на реалната ситуация. Помните ли стария израз „нашата организация е нищо без своите хора“? Или „служителите са тези, които ни правят това, което сме“? Кризата в момента промени начина, по който се гледа на хората вътре в организациите. Докато тези изрази може още да важат до известна степен, организациите са много по-фокусирани върху „рационализирането“, „съкращаването на разходи“ и оцеляването си и служителите са машинописен ред върху счетоводния баланс, който е силно орязан. Перспективата за развиване на тригодишни, петгодишни стратегии бързо е заместена от стратегии за оцеляване. Много организации днес, дори и тези, които са ОК, си правят преоценка, за да се подсигурят, че ще оживеят. Е, къде остават хората в това уравнение?

Днес няма толкова работа както обикновено. Служителите са изплашени и притеснени и преценяват всичките си опции. Да напусна ли компанията? Да напусна ли страната? Да залегна ли максимално ниско, така че да бъда последният, който ще си тръгне? Компаниите губят много от своите ключови служители. Как може една компания да поддържа своя талантлив екип без това да се отразява на бюджета. Отговорът е в начина, по който подкрепяме хората.

Тук, в международния факултет на The University of Sheffield, извършваме многобройни проучвания и консултации във връзка с подкрепата на таланта чрез Лабораторията ни за стратегическо управление на хора. Интересното е, че финансовите разходи (похарчените пари) за подкрепата на служителите по време на криза са минимални от гледна точка на организацията.

Открихме, а и нашите проучвания потвърдиха, че подкрепата на таланта редуцира стреса като цяло, разсеяността и професионалното „прегаряне“, докато повишава качеството на извършваната работа, отдадеността към организацията и балансът между работа и личен живот. Проучване сред нашите MBA студенти през последните години показва, че чрез подкрепата на таланта съществува по-голяма възможност за задържане на таланта на място. Естествено, основните неща, като заплащане и бонуси, са важни, но когато се оказва ефективна подкрепа на талантите, гореспоменатите могат да бъдат редуцирани, без да се оказва влияние на отдадеността към организацията – ключът за оцеляване в тези времена. А кои се нещата, които основните таланти търсят?

Има редица основни начини за подкрепа на таланта, особено по време на криза. Някои от тях са насочени директно към таланта, докато други косвено засягат целия набор от таланти. Директната подкрепа включва информиране на служителите за състоянието на компанията и как се справя в ситуацията на криза; обръщане внимание на разходите, вземане на мерки в случаи на неправомерно разходване и доказване, че „свещени крави“ вече няма – всички решения по време на криза се наблюдават зорко от служителите; вслушване в талантите и намиране на нови начини за действие в този „смел нов свят“; постоянно даване на обратна връзка за представянето на служителите и виждането на организацията за тяхното развитие; изразяване на увереност в собствените таланти; и предлагане на възможности за развитие на таланта чрез обучения.

Организациите трябва да намерят нови начини за развитие в новата реалност. Но едно нещо никога няма да се промени. Ако една организация не се грижи за запазване и развиване на таланта си, рано или късно тези загуби ще надхвърлят печалбите. Ефективната подкрепа на таланта оказва влияние на финансовите резултати на компаниите както чрез индиректните спестявания от загуба на хора, така и чрез повишаване нивото на производителността. Нагласата “money talks” трябва да бъде премислена като ключ към запазване на таланта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още