fallback

Задава ли се голяма буря на световните борси?

Спад на американските индекси може да доведе до нулева доходност (спрямо сегашните нива) през следващите 10 години

11:10 | 19.12.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Една от най-типичните грешки на борсовите играчи е да се подведат по собствените си усещания за движението на пазара. Например, след продължителен ръст на индексите много инвеститори вярват, че пазарите ще растат така и в бъдеще, особено когато значителен дял от финансовите им активите са в акции.

И обратно - тези, които не са се осмелили да купят акции, вярват, че индексите ще се сринат, тъй като според тях цените са нереално високи. Този факт кара инвеститорите, които са “седнали” върху много акции, да гледат самодоволно и иронично на останалите, защото те не са в играта. 

От разговорите ми с Пол Марсън (с когото се запознах на официалния старт на Monogram в Лондон) осъзнах, че в известна степен съм влязъл в ролята на самодоволния инвеститор. Пол е инвестиционен банкер с богат опит на макроикономист в институции като Bank of England, с продължителна кариера след това в JP Morgan и Goldman Sachs като инвестиционен банкер на високи позиции.

През тази година той става съосновател на Monogram, инвестиционен бутик, който управлява активи на богати инвеститори (минималната сума е 5 млн. долара), както и на Monogram Fund, където минималната вноска е 100 хил. долара.    

Анализът на пазара на Пол показва, че американските акции никога не са били по-скъпи, поради което има сериозен риск за срив на фондовите пазари. Така например, съотношението на капитализацията на американските акции спрямо брутния вътрешен продукт е 171%, ниво, достигано само в края на 1999 г., когато балонът при NASDAQ се спуква. Също така на рекордни нива са и парите, инвестирани в акции, които са взети назаем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
fallback