IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи за професия могат да учат бъдещите осмокласници

Картата на професионалните гимназии в България може да се види на сайта на МОН

16:31 | 07.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Първите ученици по Закона за професионалното образование и обучение, чието приемане предстои, ще бъдат постъпващите в 8-ми клас през учебната 2017-2018 г. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на Втората национална конференция за развитие на професионалното образование в България, част от кампанията "Учи, за да работиш".

Кунева представи промените в закона, които бяха приети от Министерския съвет и които предстои да бъдат гласувани от парламента, като изтъкна, че те са насочени към практическа и ориентирана към пазара на труда подготовка.

Меглена Кунева съобщи, че за първи път е изготвена карта на професионалните гимназии в България, включително и тези, които предлагат дуално обучение. Картата дава пълна информация на бизнеса, общините, родителите и учениците къде какви кадри по професионално направление се подготвят. Картата може да се види на сайта на МОН и информацията в нея може да бъде променяна и осъвременявана във всеки един момент. 

„Професионалното образование и обучение се нуждаят от изцяло нова концепция и закон”, каза Кунева, като според нея ключово е да се преобърне наложеното мнение в обществото, което фаворизира висшето образование.

„До всяко кътче на страната ни трябва да стигне посланието, че е по-добре да имаш професия, която ти гарантира сигурна работа, добра заплата и добър стандарт на живот, отколкото да си безработен с диплома за висше образование”, каза министърът на образованието.

Тя даде пример с туризма, където само 20 на сто от завършилите висше образование "Туризъм" си намират работа по специалността.

По време на форума президентът Росен Плевнелиев изтъкна важността от реализирането на идеята за дуалното обучение за младите хора у нас. Президентът посочи, че тя следва традициите на държави като Германия, Австрия, Швейцария, Дания, Холандия, които са с дуална система на обучение и младежката безработица е най-ниска.

Инвестициите зависят от образованието, нови работни места няма как да се случат без инвестиции, а те зависят от образованието, посочи Плевнелиев.

Той отбеляза и някои положителни промени в сферата на професионалното образование. Нараснал е броят на училищата и фирмите, които са заявили участие като партньори в професионалното и дуалното обучение за учебната 2016-2017 г. За дуалното обучение по швейцарския проект ще се включат нови 14 училища с паралелки по нови три специалности. Изготвен е проект на закон, който ще гарантира съответствието между новия Закон за училищното образование и Закона за професионалното образование. Увеличили са се и информационните кампании и конференции за професионалното образование. 

Председателят на парламентарната комисия по образование и наука Милена Дамянова каза, че през следващата седмица промените в закона за професионалното образование и обучение, приети от МС, ще бъдат разгледани на заседание на образователната комисия, като целта е законопроектът да бъде приет от парламента до края на тази пленарна сесия - до края на юли и да е готов до началото на учебната година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още