IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът в Германия расте по-бързо от износа

Вносът на стоки в страната отчита рекорден месечен ръст от близо 15% в рамките на май

11:02 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Вносът в Германия расте по-бързо от износа

Износът на Германия се е увеличил повече от очакваното през май, но вносът на стоки нараства с още по-бързи темпове, в резултат на което търговският излишък на страната и положителното салдо по текущата й сметка се свиват.

През май най-голямата европейска икономика е изнесла стоки за 77,5 млрд. евро, което е с 9,2% повече спрямо износа през април и с 28,8% повече в сравнение с нивата му отпреди година.

Скокът на месечна база се оказа два пъти по-голям от очакваното. През април износът на страната падна с 6,3% на месечна база заради дълговата криза в Европа, която хвърли сянка върху възстановяването на световната икономика и направи потребителите предпазливи в своите покупки.

Вносът обаче расте с още по-бързи темпове, което е важно за възстановяването на баланса в световната икономика. През май в Германия са внесени стоки за 67,7 млрд. евро, което е с 14,8% над стойността на вноса през април и с 34,3% над нивото му от май 2009 г.

Увеличението на вноса на месечна база за май е най-силното, откакто статистиката започва да се води през 1990 г.

Германия е вторият по големина износител на стоки в света, като в края на миналата година отстъпи първото си място на Китай. Според икономисти прекомерната зависимост на Германия от износа и спестовността на немските потребители са сред причините за натрупването на вредни дисбаланси в еврозоната, които, заедно с ниската конкурентоспособност на южните страни, дестабилизират икономиката на региона.

Заради по-бързото увеличение на вноса спрямо износа търговският излишък на Германия се понижава до 10,6 млрд. евро през май в сравнение с 12,8 млрд. евро за април, съгласно сезонно коригираните данни на немската статистическа служба. Излишъкът по текущата сметка на страната пада до 2,2 млрд. евро от 11,3 млрд. евро през април.

В своя последен доклад Международният валутен фонд прогнозира, че немската икономика ще нарасне с 1,4% през тази година и ще ускори своя ръст до 1,6 на сто през следващата година. През 2009 г. БВП на страната се сви с рекордните за следвоенния период 4,9% на годишна база.

Поевтиняването на еврото обаче може да даде стимул на немския износ. Единната европейска валута е загубила  12% срещу долара през тази година. Към 10:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2644 долара, като от началото на днешната сесия курсът остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още