IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания остава над лимита на правителството

Цените на потребителските стоки и услуги са се повишили с 3,2% през последните 12 месеца

13:42 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Великобритания остава над лимита на правителството

Цените на потребителските стоки и услуги във Великобритания забавиха темпото си на растеж през юли, но остават за четвърти пореден месец над заложения от правителството инфлационен таван от 3%.

Данните на британския статистически офис показаха, че индексът на потребителските цени е нараснал с 3,2% на годишна база през юли, което се оказа повече от очакваната от икономисти инфлация от 3,1%.

Все пак темпото на годишен ръст на цените е по-слабо в сравнение с 3,4-процентното им увеличение от май. Целта на Английската централна банка обаче е да поддържа годишната инфлация близо до, но под таргет-нивото от 2%. Определеният от правителството инфлационен таван е 3 на сто.

Това може да накара Английската централна банка да пристъпи по-скоро от очакваното към повишение в своя основен лихвен процент. Един от членовете на нейния Комитет за парична политика вече гласува за повишение на основната лихва от 0,50% на 0,75% през юни.

В сравнение с нивата си от май потребителските цени във Великобритания са нараснали с 0,1%, което се оказа също над очаквания от пазарните анализатори нулев растеж. Най-много поскъпват транспортните услуги заради поскъпването на петрола през юни.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва хранителните стоки, алкохолните напитки и тютюневите изделия, нараства с 3,1% на годишна база, което е най-големия му ръст, откакто данните се водят през последните 13 години.

Данните за инфлацията повишиха курса на британската лира срещу долара с 0,3%, като към 13:40 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5079 долара за лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още