IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как гангстерите спасяват еврозоната

Eврото се превръща в любима валута за сивата икономика и за всички които ценят анонимността при извършването на финансови транзакции или инвестиции

20:16 | 30.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Как гангстерите спасяват еврозоната

Гангстерите, наркопласьорите и перачите на пари се оказва, че също полагат усилия за постигане на финансова стабилност в еврозоната, пише Wall Street Journal.

Това е така, поради засиленото търсене в тези среди на евро банкноти с висока деноминация и в частност от 200 и 500 евро. Печалбата на Европейската централна банка при издаването на тези банкноти е изключително добра и е добре дошла в дни, когато финансовата криза поставя на изпитание силите на финансовата институция до краен предел.

Банкнотите с висока деноминация все повече „превръщат еврото в любима валута за сивата икономика и за всички които ценят анонимността при извършването на финансови транзакции или инвестиции”, пише Уийлям Бутер, главен икономист в Citigroup в наскоро публикуван доклад. Бизнесът за издаване на евро банкноти отпечатани при почти нулев цена е „изключително изгоден” за ЕЦБ, допълва Бутер.

По данни на ЕЦБ, когато евробанкнотите и монетите бяха пуснати в обръщение през януари 2002 г., общата стойност на банкнотите от 500 евро беше 30,8 млрд. евро.

Днес в обръщение има 285 млрд. евро в банкноти от по 500 евро, което говори за среден годишен ръст до 2010 г.от 32%. 35% от общата стойност на всички евро банкноти в обръщение се падат на банкноти от 500 евро, които всъщност много малко хора са виждали някога.

През 1998 г. тогавашният шеф на държавния резерв Гари Ганслер изрази публично безпокойство за конкуренцията на евро банкнотите с голяма деноминация спрямо американската банкнота от 100 долара - най-голямата издавана в САЩ, и предупреди за вероятното приложение на тези банкноти в криминалния свят. Той подчерта, че 1 млн. долара в 100 доларови банкноти тежи почти 10 кг, докато в банкноти от по 500 евро 1 млн. долара би тежал малко под 2 кг.

Полицията е намирала големи евро банкноти в щайги за домати, автомобилни гуми и тайни ниши в тирове, казва Сорен Педерсен, говорител на Европол.

„Не е нужно да споменавам, че тези пари обикновено са свързани с нелегалната търговия с наркотици”, допълва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Престъпници печатат пари за престъпници. Глобалната икономика иска глобална регулация и глобална прозрачност, глобална борба с престъпния и сенчест бизнес, което означава никакви офшорни зони, данъчни райчета и банкови тайни, което означава парите в брой да са регионално пари за дребно пазаруване и номинал поголям от двадесет евро или долара в цивилизованият свят просто да не съществуват. Смрадливият елит обаче е замесен в мръсните игри на власт и пари и няма политическа воля, което ще завърши с нова по-дълбока икономическа криза. Просто е въпрос на време.Всъщност кризата не е отминала. Глобалната икономика е хронично болна и временните подобрения не са решение. Злото се нарича непрозрачност и анонимни пари, финансова олигархия.http://pitashtia.blog.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още