IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордният износ за САЩ намали търговския дефицит на Великобритания

Износът на британски стоки към САЩ достига рекордните 3,5 млрд. паунда през юни

13:27 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордният износ за САЩ намали търговския дефицит на Великобритания

Търговският дефицит на Великобритания се сви повече от очакваното през юни, след като износът на страната се увеличи, стигайки най-високото си ниво за последните две години, предаде Bloomberg.

Износът на Великобритания се увеличава с 4,3% на месечна база, докато вносът нараства по-слабо - с 1 на сто. В резултат на това отрицателното търговско салдо на страната се свива до 7,4 млрд. паунда за юни в сравнение с 8 млрд. паунда за предходния месец.

Пазарните анализатори очакваха търговският дефицит да се свие по-слабо - до 7,7 млрд. лири.

Износът на стоки към САЩ нараства с 0,5 млрд. паунда до рекордните 3,5 млрд. паунда през юни, главно заради продажбите на продукти от химическата и фармацевтичната индустрия.

Износът към страните от Европейския съюз (ЕС) нараства с 0,5% на месечна база, а вносът се свива с 2,2 на сто, намалявайки отрицателното търговско салдо с ЕС до 3,1 млрд. паунда.

В рамките на второто тримесечие износът на Великобритания се е увеличил с 5,1% спрямо първите три месеца, докато вносът е нараснал с 5 на сто. За разглеждания период търговският дефицит на страната е нараснал с 1 млрд. паунда до 22,9 млрд. паунда.

Поевтиняването на паунда през тази година подкрепи износа на британските компании, правейки стоките им по-конкурентни на външните пазари. Заплануваните от европейските правителства съкращения на държавните разходи обаче ще влошат перспективите пред британския износ, половината от който отива към страните от ЕС.

Отделни данни на бизнес организацията Conference Board показаха, че индексът на водещите индикатори за Великобритания се е повишил с 0,5% на месечна база през юни. Той расте през последните 15 месеца, което е знак за постепенното стабилизиране на британската икономика.

Показателят предсказва каква ще е посоката на икономиката през следващите три до шест месеца, като обединява за тази цел седем водещи икономически индикатора, в това число индекс на потребителското доверие, нови производствени поръчки и лихвени спредове.

Замислените от британското правителство мерки за намаляване на бюджетния дефицит обаче могат да забавят темповете на растеж на британската икономика. Ефектът от тях си пролича по-рано днес в данни за продажбите на веригите за търговия на дребно и цените на жилищата през юли.

Британската лира поевтинява с 0,9% срещу долара днес и се търгува срещу 1,5756 долара към 13:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още