IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно увеличение на заетостта на Острова за последните 21 години

Пазарът на труда във Великобритания се стабилизира изненадващо бързо

12:43 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордно увеличение на заетостта на Острова за последните 21 години

Заетостта във Великобритания отбеляза най-голямото си увеличение за последните повече от 21 години, след като британската икономика разкри 189 хил. нови работни места през юли, предаде Bloomberg.

Увеличението е най-голямото от май 1989 г. насам, като броят на всички заети лица нараства до 29 млн. души в края на миналия месец.

Данните на Националния статистически офис показаха, че броят на безработните лица е намалял до 2,46 млн. души през трите месеца до края на юли, което е с 49 хил. по-малко спрямо трите месеца до края на юни.

Най-много се увеличава броят на почасово заетите лица – със 115 хил. до 7,84 млн. души, което е рекорд в историята на статистиката. Това обаче загатва, че много хора не успяват да намерят постоянна работа на пълен работен ден.

Заетостта на пълен работен ден също се увеличава, като обхваща 21,2 млн. души, което е 68 хил. повече за предходните три месеца.

Новите молби за помощи при безработица намаляват на свой ред с близо 4 хил. до 1,46 млн. души.

Безработицата в страната остава стабилна на ниво от 7,8% в рамките на тримесечието до 31 юли.

Силните данни за пазара на труда във Великобритания са добре дошли, особено на фона на тревогите, че правителството планира съкращения в публичния сектор, като част от мерките за намаляване на големия бюджетен дефицит на страната.

Финансовото министерство на Великобритания прогнозира, че през следващите пет години ще се закрият около 600 хил. работни позиции в публичния сектор. Това, заедно с очакваните повишения на данъците, помогна за големия спад в индекса на потребителското доверие през юли.

Той се е понижил със 7 пункта до 56 пункта през юли, което е най-ниското му ниво за последната година и половина. Влошените потребителските очаквания за икономиката се дължат на все още нестабилното й състояние, както и на притесненията от предстоящите икономии в държавния сектор.

Състоянието на пазара на труда в страната се подобрява, но засега броят на трайно безработните лица в страната остава на най-високото си ниво за последните 13 години. Той възлиза на 796 хил. души в края на второто тримесечие, което е с 33 хил. повече в сравнение с първите три месеца на годината.

Данните за Великобритания от днес показаха още, че средномесечното заплащане се е повишило с 1,3% на месечна база през второто тримесечие, което е значително по-слабо от отчетения за предишните три месеца ръст от 2,7 на сто.

Британската лира поевтинява с 1% срещу долара днес и към 12:40 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5705 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още