IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика ускори темпа си на растеж

БВП на втората по големина европейска икономика нарасна с 0,6% спрямо първото тримесечие, когато се увеличи с 0,2%

10:57 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Френската икономика ускори темпа си на растеж

Икономиката на Франция ускори темпото си на ръст през второто тримесечие, последвайки Германия в своя пети пореден рaстеж на тримесечна база.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличи с 0,6% през второто тримесечие, след като през първото нарасна с 0,2% на тримесечна база.

Предварителните данни на Френския статистически офис се оказаха по-добри от очаквания растеж от 0,2 на сто. Благодарение на петте поредни тримесечия на ръст БВП вече се намира с 1,7% над нивата си от второто тримесечие на 2009 г.

Промишленият сектор ускорява темпото си на ръст до 0,7% през второто тримесечие в сравнение с 0,3% през първото. Вътрешното потребление допринася също с ръст от 0,5% през второто тримесечие спрямо спад от 0,1 на сто за предходното.

Най-много за положителния ръст на БВП обаче помагат брутните инвестиции в основен капитал (GFCF), които се увеличават за първи път през последните девет тримесечия. Стойността им се е повишила с 0,9 на сто спрямо първото тримесечие, когато те се свиха с 0,9 на сто.

Търговският баланс на страната обаче се влошава заради значително по-голямото увеличение на вноса в сравнение с износа през последните месеци. В същото време натрупването на материални запаси добавя към растежа на икономиката.

Прогнозите на Френския статистически офис показват, че БВП на Франция може да се увеличи с 1,4% до края на тази година.

Малко по-късно днес излизат и данните на Евростат за БВП на еврозоната за второто тримесечие. Според анализатори той се е повишил с 0,7% през второто тримесечие в сравнение с 0,2% ръст за първото.

Фискалната криза в Гърция обаче и заплануваните от правителствата съкращения в държавните разходи може да намалят темповете на икономически растеж на европейските страни през втората половина на тази година.

Еврото поскъпва с 0,3% срещу долара днес и към 10:50 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2866 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още